Alimentul care se vinde pe bandă rulantă în România. Este consumat din ce în ce mai mult, mulți români îl preferă în locul pâinii, iar 1 kilogram costă 7 lei. Se găsește pe rafturile din toate supermarketurile de la noi din țară.
Produsul adorat de români în ultima perioadă și care a înlocuit pâinea. Un kilogram se vinde în magazine cu numai 7 lei. Acesta poate ajunge până la prețul de 11 lei, în funcție de compania de la care provine.
Alimentul care a ajuns să fie foarte îndrăgit de oameni este orezul, care este foarte versatil. Bucătarii obișnuiesc să îl folosească în numeroase preparate culinare, nu doar în pilaf. Printre mâncărurile în care se găsește se numără sushi, sarmale sau diverse garnituri.
Mai mult decât atât, rondelele de orez au reușit să înlocuiască pâinea pentru multe persoane. Și unde mai pui că alimentul este sățios și foarte accesibil, lucru care a fost observat în vânzările din ultimii 5 ani, care aproape s-au dublat.
„În comparaţie cu acum opt ani de zile când foloseam 100-150 de kilograme pe lună, în momentul de faţă ajungem la o tonă de orez pe lună în toate locaţiile”, a declarat Răzvan Dumitru, bucătar restaurant asiatic, pentru observatornews.ro.
„Avem foarte, foarte mulţi clienţi români. Mâncarea noastră este toată pe bază de orez: avem şi prăjituri din orez”, a mărturisit Roxana, proprietar restaurant Sri-Lankez, mai arată sursa citată.
Orezul este o plantă din familia gramineelor care este cultivat pe o suprafață mică în România. Agricultorii au dezvăluit că în ultimii 5 ani terenurile cu această cultură care provine din Asia au scăzut de trei ori.
În momentul de față, există mai puţin de 20 de orezării în judeţele Timiş, Bihor, Brăila, Ialomiţa, Dolj şi Olt pentru că investiția nu este deloc mică și cultura necesită multă apă. Orezul a fost introdus la noi în țară în anul 1786.
A fost cultivat prima oară de o familie de italieni care se stabiliseră pe malul râului Bârzava din județul Timiș. Așadar, în prezent România reușește să producă doar 20% din orezul pe care îl consumă populația.