Până pe 24 decembrie 2024 credincioșii stau departe de carne, lapte și ouă, însă au la dispoziție un alimentul de post cu care pot înlocui perfect pâinea, fără să apară riscul să se îngrașe. Acesta se găsește în toate magazinele din România și costă puțin.
Postul Crăciunului este o perioadă ideală pentru detoxifiere, dar poate fi o problemă pentru oamenii care țin post. Mulți se plâng că nu găsesc produse pe care să le consume, dar experții vin cu o serie de recomandări.
Un aliment simplu care se găsește în toate supermarketurile de la noi din țară poate substitui cu mare succes pâinea. Acesta are un preț accesibil la raft, fiind vorba de numai câțiva lei. Românii nu trebuie să cheltuie mulți bani.
Mai exact, are un cost de aproximativ 2 lei. Lipia este produsul care se poate combina cu legume delicioase, fără să aducă kilograme în plus. Secretul acestui produs constă în doar câteva ingrediente simple.
„Recomand un produs care la noi se cere foarte des, lipia vegană. Folosim ceapă caramelizată, avocado, roșii uscate la soare, sare și piper pentru gust”, a declarat o femeie care lucrează într-o cafenea, notează observatornews.ro.
De asemenea, în perioada postului un alt aliment care se consumă în cantități mari este humusul. Acesta se face din năut și are în compoziția sa puține ingrediente, putând fi realizat foarte ușor în propria bucătărie.
În plus, specialiștii spun că o alimentație sănătoasă constă în legume și fructe proaspete. Salatele se servesc în această interval de multe persoane care țin post, la fel și alimentele care aduc un aport de proteine, grăsimi și fibre.
Lipia se poate face simplu și rapid acasă, din numai câteva ingrediente. Gospodinele trebuie să aibă la îndemână 400 de grame de făină albă, un plic de drojdie, 2 linguri de sare, 120 de ml de apă călduță și 3 linguri de ulei de măsline.
Toate produsele de mai sus se pun direct în robotul de bucătărie, unde se amestecă bine. Aluatul omogen trebuie să fie sub forma unei bile. Se mută compoziția obținută pe blatul de bucătărie, care a fost pudrat în prealabil cu puțină făină.
Se frământă până când i se dă o formă rotundă. Se pune într-un bol curat, uns cu puțin ulei de măsline. Se acoperă vasul cu un prosop și se lasă la dospit pentru aproximativ 30 de minute. Aluatul se taie în 6 părți egale.
Fiecare parte se rulează cu ajutorul unui sucitor și fiecare lipie obținută se coace în tigaie, la foc moderat spre mic. Lipiile trebuie să se rumenească frumos pe ambele părți și să își tripleze grosimea inițială. Se servesc simple sau cu legume.