Alimentul delicios, dar care crește colesterolul e adorat de multe persoane. Dă un gust aparte mai multor preparate. Înainte de toate este bine însă să cunoaștem și efectele sale secundare.
Multe dintre cele mai delicioase preparate nu sunt tocmai sănătoase pentru organismul nostru. Par poate naturale la prima vedere, dar în realitate mai conțin și alte ingrediente nu tocmai benefice.
Vorbim despre niște alimente extrem de populare, dar care sunt dăunătoare pentru sănătate. Alimentul delicios, dar care crește colesterolul este maioneza Iar alături de ea stă și ketchup-ul. Ambele sunt utilizate în diferite salate, dar și lângă grătare.
Totodată, sunt ingredientul cheie din alte preparate străine. Mulți adoră să le pună și pe cartofii prăjiți pentru o aromă mai puternică. Specialiștii trag însă un semnal de alarmă în legătură cu ele.
Nutriționistul dr. Lisa Richards spune că maioneza tradițională, care este făcută din ouă și unt, este bogată în grăsimi saturate. Iar aceste grăsimi pot avea un efect destul de mare asupra colesterolului din sânge.
La rândul său, un alt medic spune că un consum regulat de maioneză solicită ficatul. Mai apoi, acesta face eforturi majore pentru a filtra excesul de grăsimi și de toxine. „Aceste grăsimi pot crește nivelul colesterolului din sânge și pot duce la înfundarea vaselor de sânge” explică Dr. Eric Netkin.
Sursa citată mai spune că deși maioneza are la bază uleiuri sănătoase, e bine să fie consumată cu moderație. În caz contrar pot apărea probleme de sănătate în timp și cu siguranță nimeni nu își dorește asta.
Alimentul delicios, dar care crește colesterolul este și ketchup-ul, după cum spuneam mai sus. În cazul lui însă pot exista și mai multe probleme, pentru că acesta conține și zahăr, sub formă de sirop de porumb.
Ce efect poate avea asupra organismului? În primul rând contribuie la creșterea în greutate. „Consumul excesiv de ketchup poate contribui la dezvoltarea rezistenței la insulină și la creșterea în greutate”, avertizează nutriționistul Dr. Richards.