Alimentul care se comercializează și în România, folosit de multe persoane, este o adevărată bombă. Mulți îl utilizează în diverse preparate, dar s-a descoperit că este plin de ceară.
Un aliment apreciat de multe persoane, vândut în toate supermarketurile din țară, ar fi plin de ceară, de fapt, dar și de steroli modificați. Este vorba despre uleiul de măsline.
Este un produs mai scump decât uleiul de floarea-soarelui, iar românii îl adaugă mai ales la salate. O sticlă de un litru costă aproximativ 30 de lei, dar prețul crește în funcție de brandul care îl comercializează.
Au fost efectuate controale de către inspectorii ANPC, care au descoperit mai multe nereguli. În urma acestora, autoritățile au aplicat amenzi.
Produsul este folosit la multe preparate și se vinde în numeroase variante. Mai mulți importatori comercializează astfel de ulei în România. Până acum, ANPC a verificat 600 dintre aceștia.
În urma verificărilor efectuate, au fost găsite mai multe produse expirate, dar și ulei păstrat în condiții necorespunzătoare. Autoritățile au găsit ambalaje deteriorate, iar unele etichete aveau informații lipsă.
A fost oprită de la comercializare o cantitate enormă de ulei de măsline. Este vorba despre 240 de litri, în valoare de peste 10.000 lei.
“Ca urmare a analizelor de laborator, a rezultat neîncadrarea a trei dintre acestea în prevederile legale europene, din punctul de vedere al caracteristicilor organoleptice, aciditate, extincţia specifică, conţinutul de ceară, compoziţia acizilor graşi şi compoziţia de steroli”, este mesajul ANPC, potrivit news.ro.
Autoritățile au aplicat, totodată, sancțiuni în valoare de aproximativ 750.000 de lei. În total, au fost aplicate peste 160 de amenzi și s-au confiscat 4.500 de litri de ulei.
Atunci când mergi la supermarket, este necesar să citești cu atenție eticheta dacă vrei să cumperi ulei de măsline. Nu trebuie achiziționat cel care provine din mai multe țări diferite, de exemplu, după cum a spus o producătoare.
“Stai departe de produsele care au patru țări diferite listate pe spate pe etichetă. Nu este nimic greșit în a cumpăra acel tip de ulei dacă asta este ceea ce doriți.
Problema este că o mulțime de mărci induc în eroare”, a explicat Skyler Mapes, care produce ulei de măsline alături de soțul ei.
Aceasta a mai avertizat și asupra uleiului de măsline provenit de la mărcile mari. Companiile mici se ocupă mai bine de pomii pe care îi recoltează și de toată producția, în general. În schimb, cele mari nu țin cont de astfel de detalii, iar produsele se vând în masă.
Uleiul de măsline aflat în recipiente din plastic nu trebuie achiziționat. În afară de riscul de poluare, uleiul se poate degrada.