Life

Alimentul din România pe care italienii, francezii și nemții se bat să-l cumpere. Străinii nu se uită la bani și sunt gata să plătească munți de euro. Se vinde uscat sau congelat

Alimentul din România care și-a găsit locul în farfuriile străinilor. Italienii, francezii și nemții îl consideră o delicatesă și plătesc oricât pentru el.
10.05.2025 | 15:00
Alimentul din Romania pe care italienii francezii si nemtii se bat sal cumpere Strainii nu se uita la bani si sunt gata sa plateasca munti de euro Se vinde uscat sau congelat
Alimentul din România pe care străinii îl cumpără în cantități uriașe. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alimentul din România care i-a cucerit pe străini. Italienii, francezii și nemții nu se uită deloc la bani și sunt dispuși să plătească oricât pentru el. Comenzile curg pe bandă rulantă.

Alimentul din România care răsfață papilele gustative ale străinilor

Un aliment din România i-a înnebunit pe italieni și pe francezi. Este nelipsit din preparate și dă mâncărurilor un gust aparte. Străinii nu se uită la bani și comandă cantități uriașe.

ADVERTISEMENT

”Funghi porcini” sau hribii, așa cum îi cunosc românii, sunt considerați o delicatesă peste hotare. Francezii, italienii și nemții îi caută constant și drept dovadă, aproape 90% din producția autohtonă merge către ei.

În timp ce românii nu sunt fani a hribilor, străinii îl consideră un aliment aparte pentru bucătăria lor. Hribii sunt folosiți în tot felul de preparate, iar chefii susțin că dau un gust aparte mâncărurilor.

ADVERTISEMENT

Majoritatea producției de hribi din România ajunge peste hotare. Tonele de hribi din pădurile noastre nu își găsesc locul în farfuriile românilor, ci mai degrabă încântă papilele gustative ale străinilor.

Cât plătesc străinii pentru hribii din România

Italienii, austriecii sau francezii consideră hribii un festin culinar și au numai cuvinte de laudă la adresa gustului lor. În țară, în schimb, consumul de hribi este din ce în ce mai mic.

ADVERTISEMENT

”90% din producţie pleacă către ţări cum ar fi Italia, Franţa, Germania, Austria, Elveţia, care au o bogată cultură culinară în procesarea acestui produs. În ţară, din păcate procentul e mic, dar în fiecare an observăm un consum din ce în ce mai mare al acestor produse.”, a spus Gabriel Bujor, administrator centru de colectare, pentru Observator.

ADVERTISEMENT

Pentru că sunt considerați o delicatesă, prețul unui singur kilogram de hribi poate fi destul de piperat. Acesta variază în funcție de starea hribilor, dacă sunt congelați sau uscați.

Un singur kilogram de hribi congelați costă între 25 și 60 de lei. În schimb, dacă vorbim despre kilogramul de hribi uscați, pentru care se folosesc zeci de kilograme de ciuperci crude, prețul sare de 120 de euro.

Străinii care cumpără hribii din România sunt conștienți de gustul lor, dar și de beneficiile pe care le au pentru organism. Hribii sunt bogați în carbohidrați și au puține grăsimi și calorii. Aceste ciuperci au efect antioxidant, antitumoral, antiviral și pot regla tranzitul intestinal. De asemenea, sunt versatile, ceea ce înseamnă că pot fi integrate cu ușurință în alimentație.

Tags: