Life

Alimentul fără de care românii nu concep să trăiască. Fermierii produc pe bandă rulantă, dar e nevoie de importuri masive

Alimentul nelipsit de pe mesele românilor. Chiar dacă se produc cantități uriașe la noi în țară, este nevoie de import pentru a satisface necesarul.
15.02.2025 | 12:01
Alimentul fara de care romanii nu concep sa traiasca Fermierii produc pe banda rulanta dar e nevoie de importuri masive
Produsul pe care România a început să îl importe în cantități uriașe. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Alimentul bogat în vitamine pe care românii aproape că îl consumă în fiecare zi. Dată fiind cererea crescută, România este nevoită să importe din ce în ce mai mult.

Produsul pe care România este nevoită să îl importe pentru a satisface cererea consumatorilor

Românii sunt mari consumatori de lapte. Acest produs nu lipsește de pe mesele lor, indiferent dacă este consumat în starea lui pură sau în compoziția altor alimentele.

ADVERTISEMENT

Datele statisticilor din ultimii ani relevă faptul că România importă din ce în ce mai mult lapte brut. Comparativ cu 2023, țara noastră a importat în 2024 cu 38.7% mai mult lapte. O creștere de 4.6% s-a înregistrat și în sectorul laptelui colectat de unitățile de procesare de pe piața internă.

Anul trecut, cantitatea de lapte brut importată a ajuns la 159.812 tone, în timp ce cantitatea colectată de pe plan intern a ajuns la 1.26 milioane de tone. În 2024, creșterea a fost înregistrată la întreaga producție de la lactate, de la smântâna de consum, laptele de consume, brânzeturi și până la unt.

ADVERTISEMENT

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în comparație cu luna decembrie 2023, în decembrie 2024, cantitatea de lapte de vacă adunată de la unitățile procesatoare a ajuns la 102.164 tone. Asta înseamnă o creștere de 8.8%, comparativ cu 93.933 tone în 2023.

Cât costă un litru de lapte la fermieri și cu cât se vinde în supermarketuri

Așa cum am menționat, românii consumă foarte des lapte. De cele mai multe ori, aceștia aleg să îl cumpere din supermarket, puțini fiind cei care îl achiziționează de la fermieri.

ADVERTISEMENT

Ca și în cazul legumelor, laptele are un alt preț la fermieri, comparativ cu prețul cu care ajunge pe rafturile magazinelor din România. Pe lângă diferența notabilă de preț, intervine și diferența de gust.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, un fermier a declarat pentru Agro TV că cere 2.5 lei/ litru. Prețul era unul decent, dar, din păcate, nu i-a adus niciun profit fermierului. Pentru ca situația să fie favorabilă și pentru el, fermierul a susținut la vremea respectivă că 3 lei/ litru ar fi fost prețul corect.

În schimb, pentru laptele cumpărat din supermarketuri, anul acesta, românii plătesc mai mult. Uneori, chiar dublu. În funcție de conținutul de grăsime, prețul laptelui variază între 4.49 de lei și 14.99 lei, dacă vorbim de laptele de vacă ecologic.

Beneficiile consumului de lapte

Datorită conținutului său ridicat de nutrienți esențiali, laptele are o mulțime de beneficii pentru organism. Laptele susține sănătatea oaselor și a dinților, iar datorită proteinelor de înaltă calitate, este esențial pentru dezvoltarea țesuturilor musculare.

De asemenea, laptele conține vitamina B21, care ajută la funcționarea optimă a creierului, dar și vitamina D, esențială pentru absorbția calciului în organism. Laptele conține potasiu, ceea ce ajută foarte mult la reglarea tensiunii arteriale.

Consumul frecvent de lapte poate mai ajută și la menținerea unei greutăți optime. Acesta induce senzația de sațietate, reducând nevoia de a consuma alimente bogate în calorii.