Alimentul care e foarte des consumat, însă care ar trebui evitat de femeile însărcinate și de copii. Deși are multe beneficii, poate conține un element toxic.
Orezul brun este consumat de multe persoane și este bogat în fibre, fiind un aliment nutritiv. În timp ce orezul alb este mult mai procesat, celui brun îi este îndepărtat numai stratul dur exterior, astfel că are conținut de substanțe chimice importante, cum ar fi aminoacizi esențiali, fibre și minerale, dar și flavonoide, printre altele.
În același timp, orezul brun conține carbohidrați, motiv pentru care ar trebui evitat în anumite diete. În același timp, conține vitamine și minerale, dar și fibre și proteine vegetale. Acest aliment reprezintă o sursă de energie cu eliberare lentă, potrivit Healthline.
De asemenea, orezul brun are un conținut redus de grăsimi, puțin zahăr natural, dar mai multe proteine. Are un conținut nutrițional ridicat, motiv pentru care poate fi de ajutor în prevenirea mai multor boli afecțiuni, cum ar fi obezitatea și diabetul, dar și problemele cardiace.
Mai mult, orezul brun poate susține procesul de digestie datorită conținutului de fibre, care ajută și la ameliorarea altor afecțiuni, precum constipația și colita. Reprezintă o sursă bună de antioxidanți, având în compoziție mai multe substanțe fitochimice.
Potrivit unor cercetători, orezul brun are și efecte neuroprotectoare și poate ține sub control nivelul de colesterol. Îmbunătățirea calității somnului și susținerea sănătății oaselor se numără printre beneficiile acestui aliment.
Cei mai mulți oameni pot consuma în siguranță acest aliment. Persoanele alergice sau care au o sensibilitate alimentară la orezul brun nu ar trebui să-l consume.
Nici femeile însărcinate nu ar trebui să consume orez brun, cel puțin nu în cantități mari. Acesta conține un element natural cunoscut sub denumirea de arsenic. Consumat în cantități mari, acest element poate deveni toxic. Din acest motiv, nici copiii nu ar trebui să consume prea mult orez brun.
Alimentul poate conține anumite niveluri de arsenic întrucât crește în zonele inundate. Dacă există arsenic în apa din jurul culturilor, acesta poate să ajungă în orez. Nivelul de arsenic conținut este, însă, unul destul de mic, iar riscul de a provoca probleme de sănătate este destul de mic.