Life

Alimentul iubit de toți românii care s-a scumpit de trei ori în ultimul an. A atins maximul istoric

Alimentul iubit de mii de români al cărui preț a trecut de trei ori în ultimul an. Producătorii întâmpină și ei probleme.
17.06.2024 | 13:06
Alimentul iubit de toti romanii care sa scumpit de trei ori in ultimul an A atins maximul istoric
Un aliment iubit s-a scumpit de trei ori în ultimul an. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prețul pentru cacao a devenit de trei ori mai scump în ultimul an, ceea ce înseamnă că ciocolata va fi mai scumpă, după ce prețurile deja au crescut. Producătorii sunt, la rândul lor, îngrijorați.

Alimentul consumat zilnic al cărui preț a crescut de trei ori în ultimul an

Vești proaste pentru iubitorii de dulciuri. Prețul bobului de cacao a crescut de trei ori în ultimul an, ceea ce înseamnă că ciocolata va fi și mai scumpă în viitorul apropiat, aspect care le pune bețe în roate și producătorilor.

ADVERTISEMENT

Dacă în ultimul an prețul materiei prime s-a situat la aproximativ 2.500 de dolari pe tonă. Însă, rapoartele arată o recoltă mai slabă decât așteptările, ceea ce a creat îngrijorări cu privire la aprovizionare, cota crescând în ultimele luni.

Bobul de cacao a atins prețul maxim de 11.000 de dolari pe tonă în luna aprilie a acestui an, notează news.ro. Chiar dacă există o ușoară scădere de atunci, sumele pe care companiile trebuie să le plătească sunt mult mai mari.

ADVERTISEMENT

La momentul actual cele mai mari companii producătoare de bomboane, Hershey , producătorul M&M’s Mars, proprietarul Kinder Ferrero şi Mondelez, compania mamă a Cadbury, sunt cel mai probabil protejate deocamdată, prin prisma contractelor pe termen lung.

Producătorii români sunt conștienți de scumpiri

Și producătorii români se află în aceeași situație. La momentul actual, cei care produc ciocolată artizanală au prețuri mai mici, deoarece încă dețin stocuri, dar din lunile iulie-august, acestea se vor termina.

ADVERTISEMENT

Alimentul iubit va fi mai scump. „Prețul deja a crescut la ciocolată foarte mult. Din decembrie anul trecut până acum, prețurile aproape s-au dublat, iar până în septembrie – octombrie mai urmează o creștere.

În momentul acesta nu știe nimeni exact ce se întâmplă, toată lumea dă vina pe sustenabilitate și pe lipsă de materie. Însă, realitatea nu o știe nimeni. Cert este că e o lipsă de materie primă în piață și asta duce la un preț mărit.

ADVERTISEMENT

Nu știu consumatorul final cum o să primească această poveste. Din ianuarie, prețurile la ciocolată artizanală s-au modificat datorită TVA-ului, de la 9 la 19%. Atunci când este o piață mare, evident că sunt și bani în joc”, a dezvăluit Marian Anghel, CEO al unei firme ce distribuie materii prime pentru cofetării, ciocolaterii și brutării în întreaga țară, în cadrul Chocolate Saga, după cum a anunțat FANATIK recent.

ADVERTISEMENT
Tags: