Vitamina K reprezintă un nutrient important ce joacă un rol esențial în coagularea sângelui și rezistența oaselor. Află care este alimentul cel mai bogat în vitamina K și cum funcționează.
Vitamina K este un nutrient esențial, cu un rol primordial în sănătatea organismului uman. Aceasta este reprezentată de un grup de compuși liposolubili care sunt alcătuiți din două forme: vitamina K1 și vitamina K2.
Aceste două forme sunt esențiale pentru diferite funcții ale organismului. De asemenea, ele provin din diferite tipuri de alimente, fiecare având un rol unic în corp. Așadar, vitamina K nu este un compus singular, ci este reprezentată de un grup de vitamine liposolubile, fiind vitale pentru coagularea sângelui și a metabolismului osos.
Vitamina K1 (filochinonă) se găsește în special în legumele cu frunze verzi, în timp ce vitamina K2 (menachinonă) este prezentă în produsele animale și alimentele fermentate.
Vitamina K este extrem de importantă pentru organism, însă este important să reținem că aceasta trebuie asimilată dintr-o multitudine de alimente. Ea ajută la echilibrarea organismului uman și joacă un rol esențial pentru mai multe funcții corporale. Printre acestea se numără coagularea sângelui, sănătatea oaselor și chiar și sănătatea inimii.
Coagularea sângelui
Vitamina K joacă un rol esențial în coagularea sângelui. Aceasta este importantă pentru producerea de proteine ce ajută la coagularea sângelui. Proteinele cu pricina sunt primordiale în prevenția sângerării abundente în urma rănilor sau a leziunilor.
Sănătatea oaselor
Vitamina K ajută la menținerea sănătății oaselor. Ea ajută la producerea osteocalcinei, fiind o proteină ce ajută la legarea calciului de matricea osoasă. Astfel, ajută oasele să rămână puternice.
Sănătatea inimii
Această vitamină esențială, poate aduce beneficii și asupra sănătății cardiovasculare și ajută la reglarea calciului în artere. Prin acest proces, vitamina K contribuie la reducerea riscului de calcificare arterială, ce poate duce la apariția bolilor de inimă.
Așa cum specificam mai sus, vitamina K se obține dintr-o varietate de alimente, fiind împărțită în K1 și K2. Cele mai bune surse de vitamina K sunt legumele cu frunze verzi precum sfecla elvețiană, varza kale, spanacul și varza creață. Acestea sunt foarte bogate în vitamina K1.
Vitamina K2 se regăsește în alimente precum natto, carne, ouă, produse lactate, dar și ficat. Este recomandat să fie consumate un amestec de legume, alimente fermentate și produse animale pentru un aport sporit de vitamina K