Bananele sunt recunoscute datorită conținutului ridicat de potasiu. Totuși, un alt aliment le face concurență, iar specialiștii susțin că acesta are și mai mult potasiu. Din păcate, nu prea face parte din meniul românilor.
Când vine vorba despre conținutul de potasiu, bananele nu mai au nevoie de nicio introducere. Pe lângă faptul că sunt dulci și delicioase, acestea sunt și cele mai populare fructe bogate în potasiu pe care românii le consumă destul de des.
Totuși, mai mult potasiu decât bananele are fisticul. Potrivit specialiștilor, fisticul este de două ori mai bogat în potasiu decât faimoasele fructe, ceea ce înseamnă că are și o mulțime de beneficii pentru organism.
Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii, 100 de grame de banană conțin 358 miligrame de potasiu. La polul opus, 100 de grame de fistic au 811 miligrame de potasiu.
Fisticul a început să devină popular în rândul românilor odată cu ciocolata Dubai, desertul care i-a înnebunit pe pofticioși. Din păcate, nu mulți îndrăznesc să-l cumpere din magazine din cauza prețului său piperat.
În supermarketurile din România, fisticul este un aliment de lux. Prețul său nu este pentru toate buzunarele, 500 de grame ajungând să coste, uneori, 80 de lei. Există și variante mai ieftine, la Lidl, unde acesta costă între 13 și 32 de lei.
Fisticul este o adevărată comoară pentru organism, mai ales dacă este consumat cu regularitate. Pe lângă doza considerabilă de potasiu, acesta mai conține și fibre, antioxidanți și grăsimi sănătoase.
Consumul de fistic susține sănătatea inimii, datorită conținutului ridicat de grăsimi monosaturate și polifenoli. Acestea reduc nivelul de colesterol rău și ajută la creșterea nivelului de colesterol bun.
Fisticul este aliatul de nădejde al celor care își doresc să slăbească. Acesta conține proteine și fibre, oferă o senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp și reduce pofta de mâncare.
De asemenea, fisticul mai conține și antioxiodanți puternici, precum zeaxatină și luteină. Acești antioxidanți sunt esențiali pentru sănătatea ochilor, protejându-i de daunele cauzate de lumina albastră.
Fisticul poate fi introdus cu ușurință în alimentația de zi cu zi. Acesta poate fi consumat ca atare, drept gustare sau poate fi folosit în salate sau cu paste. La fel de bun este și integrat în deserturi.