Life

Alimentul pe care e bine să-l dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Trebuie dus prima oară la biserică

Pe 21 mai, credincioșii îi prăznuiesc pe Sfinții Constantin și Elena. Ce este bine să se dea de pomană în această zi sfântă.
20.05.2024 | 23:41
Alimentul pe care e bine sal dai de pomana de Sfintii Constantin si Elena Trebuie dus prima oara la biserica
Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Sursa foto: captură Youtube/ Trinitas TV
ADVERTISEMENT

Mâine, creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Pe 21 mai, se oficiază slujbe, iar cei vii dau de pomană pentru sufletele celor morți. Iată ce este recomandat să dai de pomană în această zi.

Sfinții Împărați Constantin și Elena se prăznuiesc pe data de 21 mai

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 21 mai. Aceasta este cea mai importantă sărbătoare a lunii și, pe lângă mersul la biserică, românii obișnuiesc să dea și de pomană.

ADVERTISEMENT

În calendar, ziua de 21 mai este trecută cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că românii nu ai voie să muncească. Fiind o sărbătoare atât de mare, este recomandat să se dea de pomană pentru sufletele celor morți.

În general, se spune că ar fi să se dea de pomană pentru cei care purtau nume de Constantin și Elena. Aceasta nu este o regulă, ci, din contră, orice român care simte că vrea să dea de pomană cu bună inimă o poate face.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește alimentele care se dau de pomană, nici aici nu există reguli. Fiecare credincios oferă mai departe pachete în funcție de posibilități.

Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena

De obicei, de Sfinții Împărați Constantin și Elena se dau de pomană diverse alimente. Pachetele sunt dăruite celor nevoiași și oamenilor care au adevărate probleme.

ADVERTISEMENT

Faptul că Postul Paștelui s-a încheiat reprezintă o adevărată ușurare pentru credincioși. În acest fel, au la dispoziție o varietate de alimentele pe care le pot da de pomană pentru sufletele celor adormiți.

În ziua de Sfinții Împărați Constantin și Elena trebuie dată de pomană colivă. Aceasta nu trebuie să lipsească din niciun pachet. Însă, înainte de a fi dată de pomană, coliva trebuie dusă la biserică pentru a fi sfințită de preot.

ADVERTISEMENT

Alături de colivă, credincioșii mai pot oferi diverse alte alimente, printre care dulciuri, fructe, legume, dar și diverse preparate. Unii credincioși aleg să dea de pomană sarmale, cozonac și colaci.

Nu doar coliva este obligatorie a fi dată de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Fiecare pachet dat de pomană trebuie să fie însoțit de o lumânare. Aceasta trebuie aprinsă în memoria și în numele celui decedat.

Mult mai importante decât alimentele este modul în care se dă de pomană. Este bine ca cei care aleg să ofere pomană celor nevoiași să o facă cu toată inima și fără să laude gestul lor.

ADVERTISEMENT