Alimentul pe care Mihaela Bilic îl numește “campion” și pe care îl recomandă tuturor românilor toamna aceasta.
Luna septembrie aduce adesea o stare de oboseală și tristețe numită astenie de toamnă. Ca să trecem mai ușor peste această perioadă, Mihaela Bilic vine cu o soluție simplă. Ea dezvăluie alimentul pe care toți românii ar trebui să-l consume pentru a avea o dispoziție mai bună.
Potrivit Mihaelei Bilic, brânza nu este doar un aliment gustos, ci și un remediu natural împotriva depresiei. Ea spune că acest produs lactat are un efect antidepresiv puternic, fiind ideal pentru sezonul de toamnă. Astfel, brânza are puterea de a ne ridica moralul, mai ales toamna când vremea e rece și posomorâtă.
Însă nu orice fel de brânză are aceleași beneficii. Mihaela Bilic subliniază că brânza încălzită este cea care aduce cele mai mari avantaje pentru starea noastră de spirit, fie că este prăjită sau topită.
Un exemplu specific pe care Mihaela Bilic îl oferă este halloumi, o specialitate cipriotă. Acest fel de brânză este dificilă de consumat în forma sa crudă, fiind uscată și sărată. Cu toate acestea, când este prăjită sau pusă pe grătar, ea devine o delicatesă.
„Astenia de toamnă se combate cu brânză…topită sau prăjită. Ploaia și întunericul pot fi neutralizate cu ceva bun de mâncare. Iar brânza este ingredientul campion ca efect antidepresiv. Și nu brânza oricum, ci încălzită! Vă fac cunoștință astăzi cu 2 tipuri de brânză… altfel.
Un sortiment de brânză neatrăgătoare ca aspect, însă surprinzătoare ca gust și consistență este halloumi sau brânza cipriotă. Uscată și sărată, imposibil de consumat ca atare, halloumi se transformă spectaculos atunci când este pusă pe grătar sau în cratiță la prăjit: se rumenește frumos, se înmoaie și devine catifelată, fină, un pic elastică și savuroasă la gust. Dacă n-ați mâncat niciodată halloumi, trebuie să încercați, e unică!
Deși ciprioții au pretenția că le aparține, halloumi este întâlnită în toate țările din jurul Mediteranei, din Liban până în Turcia. În varianta originală e făcută dintr-un amestec de lapte de capră și oaie, are un punct de topire foarte înalt, motiv pentru care se pretează perfect la încălzire și gătire. De consumat cat e caldă, odată ce s-a răcit se transformă într-un cauciuc!”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook. potrivit spectacola.ro.
Pentru a combate astenia de toamnă, Mihaela Bilic mai propune și fondue-ul de brânză. Aceasta nu este doar o mâncare, ci o experiență socială care poate ridica moralul. Mai mult decât atât, fondue-ul reduce risipa alimentară și ne încurajează să mâncâm într-un mod echilibrat.
„Toate tipurile și resturile de brânză pe care le aveți prin frigider se pun la topit cu un pic de vin alb. Amestecul se face într-o cratiță groasă de fontă pe care o așezăm apoi în mijlocul mesei cu o sursă de căldură sub ea, cât să o țină caldă. Există vase speciale de fondue in magazinele de electrocasnice, așa cum exista amestecuri de brânză pentru fondue în toate supermarketurile.
Dar mai important decât aparatul este conceptul, ideea în sine: faptul că stai în jurul mesei cu prietenii este amuzant si relaxant. În amestecul de brânză topită fiecare își înmoaie crutoane de pâine, bucățele de legume sau cartofi fierți. Adio risipa alimentară, adio gătit, adio lăcomie – nu poți mânca prea repede și prea mult, brânza este fierbinte și pentru fiecare îmbucătură trebuie așteptat”, a explicat nutriționista, conform sursei citate.