Cu ce aliment poți înlocui pâinea sau cartofii. Mihaela Bilic îl recomandă tuturor celor care își doresc să își răsfețe papilele gustative.
Fără doar și poate, românii sunt mari consumatori de pâine și cartofi. Cele două alimente oferă o senzație de sațietate, însă, consumul lor este asociat și cu kilogramele în plus.
Pentru cei care vor să mănânce un aliment consistent, altul în afară de pâine sau cartofi, Mihaela Bilic are recomandarea perfectă. Este vorba despre un aliment foarte popular în rândul românilor, care se prepară încă de pe vremea bunicilor.
Mămăliga, căci despre ea este vorba, este considerată alternativa ideală pentru pâine sau cartofi. Potrivit nutriționistului, mămăliga este cea mai bună variantă de carbohidrați pe care oricine o poate consuma fără probleme.
”Trei linguri de mămăligă înseamnă o felie de pâine. Vorbim despre amidon, care se absoarbe lent în sânge și este cea mai bună variantă de carbohidrați.”, a spus nutriționistul.
De ce este mămăliga atât de bună pentru organism? Ei bine, potrivit Mihaelei Bilic, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, ceea ce înseamnă că amidonul se absoarbe lent în sânge și oferă sațietate timp de 3-4 ore.
Nutriționistul susține că mămăliga are o mulțime de beneficii pentru organism. Totuși, trebuie consumată cu moderație, pentru că și aceasta poate îngrășa la fel de mult ca pâinea sau cartofii.
Mihaela Bilic a subliniat faptul că o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, ceea ce înseamnă că ambele au 70-80 de calorii. Tocmai de aceea, oricât de gustoasă ar fi, nu este cea mai ”prietenoasă” variantă pentru dietă.
”Într-o farfurie ideală, mămăliga ocupă 1/4 din suprafață și este garnitura perfectă pentru carne, pește, brânză sau ouă. Este o alternativă la pâine, paste făinoase, orez sau cartofi, nu are gluten și ne scapă de balonare, dar îngrașă la fel.”, a mai spus Mihaela Bilic.
De asemenea, nutriționistul încurajează consumul responsabil de mămăligă. Aceasta este benefică pielii, datorită carotenoizilor. Carotenoizii sunt pigmenți vegetali cu rol de antioxidant care ajută la sinteza vitaminei A.