Mihaela Bilic a spus care e alimentul ce poate fi consumat și după ce a expirat, deoarece nu dăunează sănătății. Chiar dacă a depășit data trecută pe ambalaj, este sigur pentru consum alte câteva săptămâni.
Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, anumite alimente pot fi consumate și după data de expirare aflată pe ambalaj. Atâta timp cât aceste alimente sunt păstrate în siguranță, pot fi consumate fără probleme.
Specialista a atras atenția asupra unei inițiative recente din Marea Britanie. Retailerul COOp a decis să elimine, pe pe iaurturile marcă proprie, termenul de valabilitate. În acest fel, retailerul are ca obiectiv reducerea risipei alimentare.
În fiecare an, sunt aruncate aproximativ 4.200 de tone de iaurturi, în valoare de 100 de milioane de lire. Mulți recurg la acest gest din cauza datei de expirare de pe ambalaj.
COOP vrea să combată tendința prin schimbarea formulării de pe eticheta produselor. Astfel, în loc de “expiră la…”, retailerul vrea să formuleze “a se consuma înainte de…”.
În Marea Britanie, 6 milioane de oameni consumă zilnic un iaurt. Potrivit cercetărilor de la WRAP, 50 dintre iaurturi sunt aruncate cu ambalajul intact. În 70% dintre cazuri, data limită de pe etichetă a fost depășită.
“Șeful departamentului tehnic alimentar la COOP, a declarat: ‘Iaurtul poate fi consumat în siguranță dacă este păstrat nedesfăcut în frigider încă 3 săptămâni după data indicată.
Am făcut trecerea de la ‘data limită de consum’ la ‘recomandat a se consuma înainte de…’ pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente.
Aciditatea iaurtului asigură o conservare naturală și vrem să încurajăm cumpărătorii să-și folosească simțurile cu privire la calitatea iaurtului, chiar dacă acesta a depășit termenul maxim’”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
La rândul ei, Mihaela Bilic a spus că iaurtul poate fi consumat în siguranță chiar și la câteva săptămâni după data indicată pe ambalaj. Potrivit testelor, principala schimbare ar fi gustul, care devine mai acrișor.
“Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum și după data de expirare, principala modificare ține de gust (va fi mai acrișor).
Dacă îl păstrăm mai mult timp obținem și un aport de probiotice crescut, un iaurt fermentat conține mai multe colonii de lactobacili benefice pentru sănătate”, a mai spus Mihaela Bilic.
De curând, Mihaela Bilic a vorbit și despre un alt aliment care poate fi consumat după data de expirare. Este vorba despre ciocolată, care se poate consuma în siguranță și la doi ani de când a fost trecut termenul de valabilitate.