Life

Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că duce la depuneri de grăsimi pe artere și crește riscul de AVC: „Total necunoscut organismului din punct de vedere metabolic”

Un aliment pe care mulți români îl consumă des, mai ales în timpul postului, poate crește riscul producerii unui AVC.
18.11.2024 | 17:44
Alimentul pe care multi romani il consuma fara sa stie ca duce la depuneri de grasimi pe artere si creste riscul de AVC Total necunoscut organismului din punct de vedere metabolic
Legătura dintre un aliment iubit de români și AVC. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alimentul consumat de milioane de români poate fi extrem de nociv pentru sănătate. Duce la depuneri de grăsimi pe artere și intensifică riscul apariției un AVC. Are efecte nocive asupra organismului.

Cât de periculoasă este margarina pentru sănătate, de fapt

În timpul postului, mulți români consumă margarină, fiind ușor de găsit și la un preț accesibil. Însă, acest aliment poate fi extrem de nociv pentru sănătate. Multe dintre brandurile existente pe piață conțin grăsimi trans.

ADVERTISEMENT

Lygia Alexandrescu, medic nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a dezvăluit care sunt consecințele negative ale consumului de margarină. Poate să crească riscul apariției unui AVC.

„Grăsimile adăugate hidrogenate, de tipul margarinei, care este total necunoscut organismului din punct de vedere metabolic și conduce la depuneri de grăsimi pe artere, pe vase, crescând astfel riscul vascular”, a spus dr. Lygia Alexandrescu pentru dcmedical.ro. 

ADVERTISEMENT

Cercetările au arătat că margarina este bogată în grăsimi trans, care, pe lângă faptul că măresc nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău), pot reduce și nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun).

ADVERTISEMENT

Grăsimile trans conduc la boli de inimă

Chiar dacă margarina poate oferi nutrienți care sunt benefici pentru inimă, conținutul său de grăsimi trans poate reprezenta un risc semnificativ pentru sănătate, fiind asociat cu un risc mai mare de boli cardiace și alte afecțiuni cronice.

Uleiurile vegetale sunt lichide la temperatura camerei, spre deosebire de unt, care este solid. Pentru a le transforma într-o formă solidă, adecvată utilizării în margarină, cercetătorii din industria alimentară le modifică chimic structura printr-un proces denumit hidrogenare.

ADVERTISEMENT

Hidrogenarea implică expunerea uleiurilor la temperaturi și presiuni înalte, în prezența gazului de hidrogen și a unui catalizator metalic. Acest proces transformă o parte din grăsimile nesaturate în grăsimi saturate, care devin solide la temperatura camerei.

Și le crește stabilitatea, prelungindu-le astfel durata de valabilitate. Din păcate, hidrogenarea poate genera și grăsimi trans, care sunt asociate cu un risc crescut de boli cronice, notează Heathline.