Un aliment evitat de mulți români oferă o stare de bine, combate oboseala și dă și energie. Chiar și așa, multe persoane nu sunt atât de interesate de el, deși poate fi inclus ușor într-o dietă variată.
Cine își dorește o dietă echilibrată o poate avea cu alimente simple. Fructele și legumele spre exemplu au beneficii uimitoare pentru organism și pot fi consumate la orice moment din zi. Putem face salate, ori le putem consuma și crude.
Sunt însă și alte alimente sănătoase, dar pe care românii le evită. Stafidele sunt unele dintre ele. Vorbim practic despre niște fructe uscate. Uneori însă, textura, dar și gustul îi fac pe mulți să fie reticenți.
Stafidele sunt de multe ori adăugate în cozonaci, torturi, produse de patiserie ori alte deserturi. Ele pot fi consumate însă și simple, având în vedere că oferă o stare de bine, combat oboseala și au și alte beneficii notabile.
Poate nu știai, dar o mică porție de stafide poate fi o gustare hrănitoare. Specialiștii recomandă consumul lor în special iarna, când avem nevoie de energie. Iar deși conțin destul de mult zahăr, ele ne pot fi de mare ajutor.
De altfel se spune că stafidele sunt cele mai sănătoase fructe uscate. Beneficiile lor cresc și mai mult atunci când sunt combinate fulgi de cereale, nuci, dar și cu migdale. Acestea au carbohidrați, care oferă energie.
Totodată, aceștia nu sunt precum cei din pâine, deci nu se depun. În general specialiștii ne recomandă să consumăm 40 de grame de stafide pe zi, adică în jur de 10 stafide de mărime medie. Ele nu doar că oferă o stare de bine, dar sunt recomandate și după efortul fizic.
În același timp, sunt un aliment cheie când vine vorba de diete, având în vedere că satisfac pofta de dulce, înlocuind astfel alte dulciuri bogate în zahăr. Studiile au mai arătat că stafidele sunt benefice pentru digestie, având în vedere că stimulează tractul intestinal și combat constipația.
Totodată, acestea pot lupta împotriva virozelor și sunt recomandate și persoanelor care suferă de anemie. Și cei care au probleme cu inima pot consuma stafide. Având în vedere conținutul ridicat de potasiu și magneziu, stafidele sunt foarte bune pentru inimă și contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
Acestea combat și oboseala, însă cantitatea este foarte importantă. E esențial să nu consumăm mai mult de 40 de grame de stafide pe zi astfel încât să ne putem bucura de beneficiile lor. Persoanele care suferă de diabet în schimb trebuie să se rezume la o cantitate mai mică.