Alimentul pe care unii români nu l-au încercat niciodată și nici nu știu să-l gătească. Face parte din categoria fructelor de mare și nu este prea folosit în bucătăria românească.
Stridiile sunt printre cele mai pretențioase alimente când vine vorba de preparare, de aceea mulți români evită să le consume. Totuși, aceste fructe de mare aduc beneficii impresionante pentru organism și sunt considerate o delicatesă în întreaga lume.
Stridiile sunt moluste bivalve, cu o carapace gri-albăstruie, care ascund în interior o carne delicată, translucidă, și emană un iz de apă sărată de mare, explică medicover.ro.
Ele pot fi destul de intimidante la prima vedere. Mulți nu știu cum să le deschidă corect carapacea și se tem să le prepare acasă.
Din păcate, cei care nu mănâncă acest aliment pierd șansa de a beneficia de un adevărat complex de nutrienți esențiali.
Stridiile sunt bogate în vitaminele B, D și A, zinc, fier și cupru, necesare pentru a combate anemia și a întări sistemul imunitar. Conțin și acizi grași omega-3 care susțin sănătatea inimii și a creierului.
În plus, au un conținut ridicat de proteine de înaltă calitate ce menține masa musculară. Mineralele precum calciul și fosforul păstrează densitatea osoasă.
Sunt considerate afrodisiace naturale, în special pentru bărbați, datorită concentrației mari de zinc și aminoacizi care cresc nivelul de hormoni sexuali în organism.
Pentru cei care vor să le încerce, există mai multe modalități de consum și preparare. Pot fi servite crude, cu puțină lămâie și sos de oțet sau iute, gătite la grătar cu unt și ierburi aromatice, sau fierte în supe și tocănițe.
Este important ca stridiile să fie consumate proaspete, altfel prezintă riscuri de contaminare bacteriană, în special pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit sau probleme hepatice.
Dacă vrei să te aventurezi în prepararea stridiilor acasă, iată o rețetă delicioasă de umplute cu spanac și sos bechamel, oferită de exquis.ro.
12 stridii
60 g mozzarella maturată
2 linguri de unt
2 linguri făină
250 ml lapte
Jumătate de ceapă tocată mărunt
1 vârf de cuțit de nucșoară
300 g spanac proaspăt
1 cățel de usturoi tocat mărunt
ulei de măsline
Mai întâi călește ceapa în unt până devine transparentă, adaugă făina și amestecă la foc mediu până capătă culoare aurie. Adaugă treptat laptele, ca să nu apară cocoloașele și condimentează cu nucșoară, sare și piper.
În paralel, călește rapid spanacul cu usturoiul în puțin ulei, scurge-l bine și mixează cu blanderul. Pune sare și piper, după gust.
Deschide stridiile cu atenție și așază-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Distribuie uniform deasupra lor spanacul, sosul bechamel și brânza rasă.
La final, pune tava în cuptorul preîncălzit și lasă stridiile la gratiat pentru 10-15 minute. Se servesc imediat, cât sunt fierbinți. Poftă bună!