Românii continuă să consume un anumit aliment nesănătos, deși diferența de preț este uriașă în comparație cu februarie 2024. Cât costă o cutie de margarină la raft?
Statisticile arată că scumpirile nu se opresc, indiferent dacă vorbim despre mâncare, produse pentru casă sau servicii. În februarie, inflația a urcat la 5%, conform observatornews.ro.
Astfel, pe lista produselor alimentare care au suferit shimbări de preț este margarina. În acest caz, prețul a crescut cu 17%, iar o cutie a ajuns să coste și 13 lei. Un român conusmă undeva la trei kilograme de margarină pe an, mai ales în prima parte a zilei.
Margarina este un aliment nesănătos, ce conține uleiuri vegetale solidificate prin hidrogenare, iar procesul poate duce la formarea de grăsimi trans, care se depun pe artere, conform sursei menționate.
Nu numai pentru margarină trebuie să băgați mâna mai adânc în buzunar, ci și pentru alte produse, cum ar fi cele de patiserie, mai ales că multe dintre ele conțin margarină. De altfel, și produsele sănătoase sunt mai scumpe, adică fructele și legumele.
„Semnificativ s-a scumpit carnea de vită, brânzeturile pe care le folosim la pizza, carnea pe care o folosim la toast-uri, la burgeri. Cumpără mai puţin, dar încercăm să le facem mai bune, să le putem vinde”, spune Sorin Tase, reprezentant restaurant, conform sursei citate.
Detergenții au mai înregistrat majorări de preț, cu până la 10%, iar articolele de igienă cu până la 5%. Și serviciile au impact major asupra inflației. În restaurante vedem că totul este mai scump cu aproximativ 8% față de anul 2024.
„Acesta e doar începutul. Având în vedere că avem noi factori care vin din exterior şi care vor tinde să pună presiune asupra preţurilor”, spune Christian Năsulea, profesor de economie.
De asemenea, predicțiile specialiștilor privind evoluția prețurilor sunt pesimiste. Este posibilă o nouă creștere a taxelor, în condițiile în care calculele Guvernului nu par să iasă doar cu măsurile din decembrie, dar mai ales odată cu terminarea subvențiilor la prețurile la energie.