Alimentul pe care mulți români îl cumpără pe bandă rulantă, dar care poate să afecteze inima. Este consumat zilnic de multe persoane, însă poate fi periculos.
Numeroase alimente, chiar și cele pe care multe persoane le consumă zilnic, sunt promovate ca fiind sănătoase și se găsesc în majoritatea supermarketurilor.
Cu toate acestea, unele pot avea efecte negative asupra sănătății și se poate ajunge chiar și la afecțiuni grave.
De exemplu, există un aliment care poate crește riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, deși este considerat sănătos. Este vorba despre laptele degresat, pe care mulți îl consumă în fiecare zi.
Potrivit The Health Site, există mai multe motive pentru care această băutură nu este deloc una sănătoasă, așa cum consideră multe persoane.
În general, laptele degresat conține mai mult zahăr decât cel obișnuit. Din cauza reducerii conținutului de grăsimi, producătorii adaugă mai mulți carbohidrați, care îmbunătățesc gustul produsului.
Consumul regulat de lapte cu mai multe zaharuri adăugate poate duce la creșterea riscului de a dezvolta boli precum diabetul de tip II, obezitate și hipertensiune arterială, care cauzează boli cardiovasculare.
Deși are un conținut scăzut de grăsimi, nu înseamnă neapărat că produsul este unul sănătos. Compușii din ele pot cauza procese inflamatorii în organism și, totodată, cresc nivelul de trigliceride din sânge.
În cazul în care acești compuși depășesc norma, aceștia devin țesut adipos, care afectează negativ activitatea inimii.
Cercetătorii recomandă consumul unor produse naturale, de înaltă calitate, fără un conținut mare de zahăr și grăsimi, pentru ca sistemul cardiovascular să funcționeze bine cât mai mult timp.
Produsele lactate care au un conținut redus de grăsimi au un conținut caloric care nu e prea diferit de cel obișnuit, saturat cu grăsimi.
În producția lactatelor semidegresate, se utilizează zahăr sau alți îndulcitori pentru îmbunătățirea gustului. Astfel, chiar dacă produsul are mai puține grăsimi, are mai multe zaharuri. Setea de carbohidrați simpli va fi mai mare, la fel și senzația de foame.
Produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi nu sunt utile pentru pierderea în greutate, ci din contră. De altfel, pot provoca probleme mari de sănătate, notează exquis.ro.
Astfel de produse nu sunt recomandate din mai multe motive, cum ar fi faptul că au un rol la apariția tulburărilor metabolice. În același timp, forțează organismul să stocheze grăsimi și afectează absorbția de calciu, proteine și vitamina D. Mai mult, pot înrăutăți starea de spirit.
Aceste produse lactate conțin mai puține grăsimi, ceea ce se compensează prin amidon, grăsimi vegetale sau zahăr. Acest lucru duce la consumul mai multor carbohidrați și, în timp, la creșterea în greutate.
Pentru ca organismul să funcționeze normal, are nevoie de grăsimi, care sunt componente importante. Dacă grăsimile din lapte sunt înlocuite cu ulei de palmier sau alte uleiuri și grăsimi trans, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este mai mare.
Grăsimile au un rol important la reglarea temperaturii corpului, precum și la menținerea imunității. Organismul are nevoie de ele pentru a absorbi calciul, proteinele și vitamina D.
Totodată, grăsimile reprezintă o importantă sursă de energie. Deficitul lor poate afecta inclusiv starea de spirit.
Fără suficientă grăsime în organism, calciul nu va putea fi absorbit. Grăsimile trans din astfel de produse vor avea mai multe efecte negative decât produsele lactate naturale.
Pentru lapte, procentul optim de grăsime ar trebuie să fie de 3,2%, iar pentru brânza de vaci de 3 – 5%. Pentru kefir, este nevoie de un procent de grăsime de 1 – 2,5%, iar pentru smântâna acră de 20%.
Iaurtul ar trebui să aibă 2 – 5% grăsime, dar e recomandat să fie simplu, fără coloranți sau arome.