Tu știi care e alimentul pe care să nu îl mănânci dacă ții post? Un medic nutriționist aduce o serie de clarificări interesante. Românii îl adoră, se bazează pe el, dar nu e o alegere chiar atât de bună.
Suntem în Postul Crăciunului, astfel că avem nevoie de o dietă echilibrată. Și nu chiar tot ceea ce există în comerț face și bine organismului nostru, avertizează nutriționiștii.
Specialistul în nutriție, Mario Popescu, vine cu o serie de detalii interesante. El a vorbit despre cum arată un meniu complet de post, sănătos. Totodată, el a vorbit și despre alimentul pe care să nu îl mănânci dacă ții post.
Specialistul spune că alimentul pe care nu trebuie să îl mănânci dacă ții post este chiar soia. Românii se bazează pe ea și spun că înlocuiește carnea, dar adevărul este cu totul altul, cel puțin pentru organismul nostru.
Mario Popescu menționează că soia poate perturba balanța hormonală. Mai mult de atât, aces ingredient banal nu este recomandat bărbaților în niciun caz. La femei, situația e mai diferită.
„Soia, foarte mare atenție. Ea poate să perturba balanța hormonală, nu este recomandată bărbaților absolut deloc, iar femeilor le este recomandată în special după ce intră la menopauză.”, a explicat specialistul, la Pro Tv.
Acum că ai aflat câte ceva despre alimentul pe care să nu îl mănânci dacă ții post, e bine să știi și ce alte alternative ai. Mario Popescu spune că farfuria noastră de post trebuie să fie bogată în leguminoase și cereale. În acest mod, avem toți nutrienții necesari.
De asemenea, pastele integrale pot fi și ele o alegere bună. Acestea pot fi preparate cu sos de roșii, dar și cu legume. În acest mod avem o masă bogată în fibre, vitamine, dar și în minerale. Iar dacă alegem să consumăm o cantitate optimă, silueta nu este afectată.
„Avem și fructe, pe care le putem adăuga peste terciul de ovăz sau le putem consuma ca gustare, înainte de masă cu jumătate de oră, o oră. Pentru a avea o proteină completă ar trebui să asociem o sursă de leguminoase, năut, mazăre, linte cu o sursă de cereale, orez integral sau paste integrale.
Cea mai bună combinație este de a asocia orezul negru sau integral cu mazăre și legume, ardei roșu. Atunci avem o masă completă, plină de fibre, vitamină, carbohidrați.”, a continuat nutriționistul.