Life

Alimentul pe care trebuie să-l ai pe masă de Înălțarea Domnului 2024. Se spune că-ți aduce noroc pentru tot restul anului

Produsul care nu trebuie să lipsească de pe masă de Înălțarea Domnului 2024. În felul acesta vei fi binecuvântat până la finalul anului.
12.06.2024 | 13:44
Alimentul pe care trebuie sal ai pe masa de Inaltarea Domnului 2024 Se spune cati aduce noroc pentru tot restul anului
Produsul care nu trebuie să lipsească de pe masă de Înălțarea Domnului 2024. În felul acesta vei fi binecuvântat până la finalul anului. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Alimentul pe care trebuie să-l ai pe masă de Înălțarea Domnului 2024. Se spune că-ți aduce noroc pentru tot restul anului. Care sunt tradițiile și obiceiurile pe care le păstrează credincioșii în această zi de mare sărbătoare.

Produsul care nu trebuie să lipsească de pe masă de Înălțarea Domnului 2024. În felul acesta vei fi binecuvântat până la finalul anului

Produsul care nu trebuie să lipsească de pe masă de Înălțarea Domnului 2024. În felul acesta vei fi binecuvântat până la finalul anului. Sărbătoarea, cunoscută și Ispas sau Paștele Cailor, este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie.

ADVERTISEMENT

Având în vedere acest aspect creștinii ortodocși țin cont de foarte multe lucruri. Unul dintre acestea este strâns legat de preparatele culinare care se servesc în această zi, joi, 13 iunie 2024. Credincioșii trebuie neapărat să consume ouă roșii.

Cei care mănâncă ouă vopsite în culoarea roșie vor fi norocoși până la finalul anului. De asemenea, ar fi bine să se mănânce pască, cozonac, ceapă verde, brânză și vin roșu. Aceste feluri de mâncare trebuie mai întâi să fie duse la slujba de la Biserică pentru a fi sfințite și apoi se servesc alături de cei dragi.

ADVERTISEMENT

În plus, pot fi date de pomană celor nevoiași. În popor există credința că odată cu Înălţarea Domnului se înalţă şi sufletele celor adormiţi de la Săptămâna Luminată încoace. În trecut se făceau multe ritualuri magice de apărare în această zi.

Obiceiuri și tradiții de Înălțarea Domnului 2024

Femeile obișnuiau de Înălțarea Domnului să culeagă și să sfințească unele plante care erau considerate că au proprietăţi apotropaice. Printre aceste plante se numără leuşteanul, alunul și paltinul. Acestea sunt adunate și în ajunul sărbătorii.

ADVERTISEMENT

E foarte important ca toate lucrările pământului să fie finalizate până la această dată. Se spune că orice va fi plantat după Ispas nu va mai rodi. De asemenea, credincioșii poartă frunze de nuc la brâu pentru a fi binecuvântați.

Această tradiție face trimitere la faptul că Iisus Hristos a purtat această plantă la brâu în ziua Înălțării. În plus, se mai crede că frunzele de nuc culese și purtate în această zi au puterea de a alunga durerile de spate.

ADVERTISEMENT

Un alt obicei care se practica în urmă cu multă vreme este faptul că oamenii se încingeau peste brâu cu ramuri de leuştean. Credincioșii se salută cu „Hristos s-a înălțat”, în timp ce răspunsul este „Adevărat s-a înălțat”.

Rugăciunea care se spune de Înălțarea Domnului

„Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică!

Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre!

Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii.

Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!”. 

ADVERTISEMENT
Antrenor nou în Superliga! A semnat cu 2 zile înainte de startul sezonului:...
Antrenor nou în Superliga! A semnat cu 2 zile înainte de startul sezonului: „Bun venit!”
Oaspeți filmați în cele mai intime momente. Industria închirierilor pe termen scurt se...
Oaspeți filmați în cele mai intime momente. Industria închirierilor pe termen scurt se confruntă cu un nou fenomen
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Admitere liceu 2024. Ierarhia elevilor pe județe și în București, publicată astăzi de...
Admitere liceu 2024. Ierarhia elevilor pe județe și în București, publicată astăzi de ministerul Educației
Fiul cel mare al lui Ion Țiriac, apariție impecabilă la 47 de ani!...
Fiul cel mare al lui Ion Țiriac, apariție impecabilă la 47 de ani! Milionarul român, pe modelul James Bond
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
DOLIU ÎN BOXUL ROMÂNESC! A murit UN MARE CAMPION
DOLIU ÎN BOXUL ROMÂNESC! A murit UN MARE CAMPION
Ea este tânăra ucisă de urs la Bușteni. Avea tot viitorul în față....
Ea este tânăra ucisă de urs la Bușteni. Avea tot viitorul în față. Tocmai ce absolvise liceul
Comoara pe care o ignorăm. O avem prin sertare
Comoara pe care o ignorăm. O avem prin sertare
Semnul DIVIN trimis de Rona Hartner surorii sale. S-a întâmplat în zi sfântă....
Semnul DIVIN trimis de Rona Hartner surorii sale. S-a întâmplat în zi sfântă. ''Din pământ, ca din nimic, a apărut o doamnă, care ne-a întrebat asta''. Continuarea te lasă fără cuvinte!
Liceul unde toți cei 23 de candidați la BAC au picat examenul. Numărul...
Liceul unde toți cei 23 de candidați la BAC au picat examenul. Numărul unităților de învățământ cu promovabilitate zero
3 zodii vor fi protejate de divinitate, începând cu 12 iulie. Nativii se...
3 zodii vor fi protejate de divinitate, începând cu 12 iulie. Nativii se simt iubiți de toți cei din jur și excelează în tot ce fac