Doar câteva zile îi mai despart pe români de ospățul culinar de Paște. Ca în fiecare an, gospodinele vor pregăti cele mai bune mâncăruri în fața cărora multora le va fi greu să reziste. Însă, sfatul medicilor este ca totul să se consume cu moderație și cumpătare pentru a nu avea parte de episoade neplăcute.
De Paște, mai mult ca niciodată, gospodinele pun pe masă fel de fel de preparate, care mai de care mai delicioase. În zilele de sărbătoare, nu vor lipsi din meniu faimosul drob, cozonac, salată de boeuf, dar și multe altele.
În fața unor asemenea preparate, multe persoane nu pot rezista. În această perioadă, numărul celor care acuză probleme digestive este mai mare ca niciodată. Tocmai din acest motiv, specialiștii vin cu o serie de recomandări.
În primul rând, cumpătarea la masa de Paște este cheia unui stomac fericit. Oricât de mult ți-ar face cu ochiul anumite preparate, cel mai bine este să le consumi moderat. Porționarea mâncării te va ajuta să digeri mult mai bine.
În al doilea rând, asigură-te că există un echilibru în preparatele pe care le consumi. Încearcă să combini carnea cu diverse garnituri, cu legume, cu murături sau cu salată verde.
În ceea ce privește dulciurile, ai face bine ca pe acestea să le consumi în prima parte a zilei. De asemenea, este recomandat să nu le combini cu alte produse pentru a nu crește numărul de calorii consumate.
Unul dintre preparatele pe care trebuie să le eviți pe cât posibil la masa de Paște este salata cu multă maioneză. De obicei, aceste salate sunt nelipsite din meniul gospodinelor și, pe cât de delicioase sunt, pe atât de periculoase pot deveni pentru stomac.
Indiferent dacă vorbim despre maioneza făcută în casă sau despre cea cumpărată din comerț, un aspect le definește pe ambele. Și anume, maioneza este un produs hipercaloric care face ca procesul de digestie să fie unul mult greu.
În ultima vreme, din dorința de a mânca mai sănătos, multe persoane aleg să prepare maioneza în casă. Ceea ce nu știu multe gospodine este faptul că folosirea ouălelor de casă în prepararea maionezei poate crește riscul de infecție cu salmonela. În cazul maionezelor din comerț, acest risc nu există, căci toți producătorii sunt obligați să folosească ouă pasteurizate.
În anumite preparate, maioneza poate fi înlocuită cu succes cu iartul grecesc. De exemplu, în salate, dressingul cu iaurt grecesc va adăuga o notă de prospețime. Dacă, totuși, sunteți fan al maionezei, cel mai bine este să consumați moderat preparatele care o au în compoziție pentru a nu vă confrunta cu probleme digestive chiar de Paște.