Micul dejun este o masă importantă pentru toată lumea, doar că experții susțin că există un aliment pe care trebuie să-l eviți la primele ore ale dimineții. Un cunoscut medic cardiolog este de părere că „nimic nu este gratis”.
Doctor Melissa Tracy, de profesie cardiolog și director medical al unei clinici de reabilitare cardiacă, dezvăluie ce să nu consumi la micul dejun. Specialistul susține că este vorba de un aliment care este mâncat de multe persoane.
Majoritatea cred că acesta este sănătos, însă, de fapt, ascunde un mare pericol. Nu este indicat pentru inimă pentru că are în compoziția sa mult zahăr, fulgi de cereale și grăsime. Mai exact, este vorba de granola.
„Ingredientele și etichetele produselor alimentare trebuie analizate cu atenție înainte de a alege această opțiune de mic dejun ce pare a fi sănătoasă. Granola poate fi sănătoasă, însă poate fi și încărcată cu grăsimi și zaharuri în exces.
Același lucru este valabil și pentru alternativa săracă în grăsimi la iaurtul cu lapte integral. Nimic nu este gratuit.
Opțiunile de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi au mai multe carbohidrați care pot fi transformați în grăsimi, precum și aditivi nesănătoși”, a spus medicul, notează parade.com.
În aceeași notă, cercetările științifice arată că granola și unele iaurturi sunt pline de zahăr adăugat, motiv pentru care produsele sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. E foarte important să citiți etichetele înainte de a cumpăra aceste alimente.
Mai mult, ar fi bine să optați pentru produse care nu au zahăr adăugat. O variantă sănătoasă este reprezentată de fructele de pădure care, pe lângă faptul că sunt bune pentru inimă, sunt și pline de antioxidanți.
Granola este un produs care se găsește cu mare ușurință pe rafturile magazinelor din România. Acest aliment este realizat din cereale care sunt amestecate cu zahăr și ulei și ulterior, producătorii îl rumenesc la cuptor.
În compoziția acestui produs se află în medie 8 grame de grăsime și 10 grame de zahăr adăugat. Pentru că există diverse variante, multe îmbogățite cu oleaginoase (nuci, migdale semințe) sau fructe uscate, conținutul caloric poate depăși 400 cal/100g.
Specialiștii vin cu un advertisment și spun să nu vă lăsați seduși de aspectul și de textura crocantă de la granola. Este mai degrabă o prăjitură decât un produs făinos, cu toate că multă lume o percepe ca o variantă sănătoasă pentru micul dejun.
De asemenea, prima masă a zilei ar fi bine să nu conțină cereale. Acestea au o valoare nutritivă minimă, aspect care poate crește nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Cei care consumă acest produs pot experimenta o criză instantanee de zahăr.
Din păcate, imediat după această criză a zahărului apare o scădere bruscă a nivelului de zahăr. Acest lucru poate pune omul la un risc crescut de diabet și obezitate și, în cele din urmă, la diverse boli de inimă.