Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, pentru că ne setează tonul dispoziției și oferă metabolismului energia de care are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă. Din păcate, cele mai multe persoane fac alegeri greșite când vine vorba de alimentele pe care le aleg la mic dejun. Iată ce aliment trebuie să evitați cu orice preț la prima masă a zilei!
Alimentul pe care trebuie să-l eviți neapărat la prima masă a zilei. Obiceiurile alimentare pe care le avem la micul dejun se resfrâng asupra sănătății organismului. Studiile i au demonstrat că anumite obiceiuri ajută la prevenirea demenței, în timp ce anumite alimente oferă sistemului imunitat energia de care are nevoie pentru a funcționa cât mai bine.
De aceea, nutriționiștii recomandă să consumăm la micul dejun doar alimente care să ne ofere necesarul de energie pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, românii savurează la prima oră a zilei alimente care sunt dăunătoare pentru organism. Cele mai recomandate alimente pentru micul dejun sunt cele bogate proteine, fibre și grăsimi sănătoase.
Experții în nutriție precizează că, pe stomacul gol este bine să mănânci fulgi de ovăz, pentru că aceștia te vor ajuta să te simți sătul până la orele prânzului. Fulgii au în compoziție o cantitate generoasă de fibre, dar ajută și la digestie.
Puteți încerca și hrișca, pentru că este un alt aliment care intră în categoria cerealelor cu numeroase beneficii. Le puteți combina cu iaurturi, dar și alături de fructe proaspete și miere. Dar înainte de a vă apuca să preparați aceste delicii la micul dejun, trebuie să știți ce produse nu se recomandă, sub nicio formă, să fie consumate la prima oră.
Dimineața, pe stomacul gol, nu este bine să mănânci alimente foarte dulci, precum produse de patiserie, iaurturi cu zahăr sau cereale îndulcite. Acestea pot duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr în sânge, ceea ce ulterior poate da senzația de oboseală pe parcursul zilei.
În categoria alimentelor de evitat la micul dejun intră și cărnurile grase și cele procesate, precum carnea tocată sau carnea de porc, pentru că sunt foarte greu de digerat și provoacă balonare și disconfort toată ziua.
De asemenea, și batoanele cu cereale pot fi o alegere la fel de nesănătoasă la micul dejun. Acestea sunt bogate în zahăr și conțin foarte puține proteine. Chiar dacă par o alegere sănătoasă, lucrurile s-ar putea să nu fie tocmai ok. De aceea, e recomandat să le evitați.
Pâinea albă prăjită nu oferă o senzație de sațietate pe termen lung. Aceasta reușește să-ți crească rapid colesterolul și să-ți adauge câteva kilograme în plus. Aici intră și gogoșile și biscuiții, alimente bogate în zahăr și carbohidrați.
Drept urmare, este musai să aveți o dietă bogată în fibre la micul dejun. Consumați alimente care conțin necesarul de fibre pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. În acest mod, vă vor ajuta să vă controlați apetitul și să vă simțiți bine pe tot parcursul zilei.