Știai că un aliment banal la prima vedere este plin de fibre, dar și de magneziu? Deși se găsește foarte ușor, cam în orice supermarket, puține persoane sunt interesate de el. Adevărul este însă că beneficiile sale pot fi unele uimitoare.
Dacă multe persoane consumă migdale sau nuci ori alune, iată că puțini acordă o atenție deosebită nucilor de caju. Ele au însă o serie de beneficii pentru organism care nu trebuie trecute cu vederea.
Mai exact, conform specialiștilor, nucile de caju sunt în primul rând bogate în fibre și magneziu. Acestea conțin și proteine, dar și grăsimi nesaturate și triptofan. De altfel studiile au arătat că persoanele care le consumă regulat prezintă un risc mai scăzut de boli de inimă.
Astfel, pot fi o alegere sănătoasă în orice moment al zilei. „Caju-urile sunt o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate și polinesaturate sănătoase pentru inimă, care pot susține sănătatea inimii”, spune Gillean Barkyoumb, dietetician, potrivit eathingwell.
Chiar și așa, multe persoane aleg să evite nucile de caju, pentru simplul motiv că sunt destul de bogate în calorii. Adevărul este însă că spre deosebire de alte alimente bogate în calorii, în cazul nucilor de caju situația e diferită.
Mai exact, fibrele pe care ele le conțin rețin doar o parte din grăsimi, eliminându-le din organism. Practic după ce consumăm caju nu absorbim chiar toate caloriile, așa cum se întâmplă în cazul altor alimente.
Dincolo de faptul că nucile de caju sunt bogate în fibre și magneziu și mențin inima tânără, ele pot fi eficiente și în diete. Mai exact, după ce sunt consumate oferă o senzație de sațietate, astfel că nu o să simți nevoia să mănânci mai mult.
„Acest lucru vă poate menține satisfăcut pentru mai mult timp, ajutându-vă să mâncați mai puțin în general. În plus, caju sunt sărace în zahăr, ceea ce le face o opțiune mai bună pentru tine decât alte gustări, precum chipsurile sau bomboanele”, spune Brannon Blount, dietetician.
Nucile de caju mai conțin și antioxidanți, care combat inflamația și protejează organismului în fața stresului oxidativ. Totodată, ele mențin sistemul imunitar puternic, dar și sănătos. Iar același lucru e valabil și când vorbim de sănătatea cardiovasculară.
Un alt detaliu important, conform cercetătorilor, este cel legat de bolile neurodegenerative. Cine consumă regulat alimente cu polifenoli prezintă un risc redus de demență și se bucură de îmbunătățirea performanțelor cognitive.