Deși ar trebui să fie o perioadă de purificare a organismului, mulți se trezesc cu kilograme în plus după postul Crăciunului. La ce ar trebui să fim atenți, ne explică medicul nutriționist Mihaela Bilic.
În postul de Crăciun, unele dintre cele mai sănătoase alimente pot deveni adevărate capcane calorice dacă nu sunt gătite corespunzător. De exemplu, cartoful își poate multiplica de foarte multe ori numărul de calorii dacă este prăjit în ulei, ne avertizează expertul în nutriție Mihaela Bilic.
În general, cartoful este o legumă benefică, sațioasă, prietenoasă cu sistemul digestiv deoarece nu provoacă aciditate. Amidonul pe care îl conține este o glucoză cu absorbție lentă, folositoare organismului în timp ce consumă energie de-a lungul zilei. De asemenea, acesta nu conține gluten, spre deosebire de cereale și făinoase.
„Cartofii ar trebui să nu mai fie puși la colț. Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon. Negăsindu-și locul foarte bine, a fost pus la colț pentru că are amidon. Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare. Toate celulele funcționează cu această glucoză. Depinde de cantitate. La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric. Cartoful proaspăt crud are, apă, amidon, foarte puțin potasiu, puține minerale și vitamina C”, a declarat Mihaela Bilic la rubrica Doctor de bine, la Știrile Pro TV, potrivit spectacola.ro.
Problema cu această legumă apare atunci când este pusă la prăjit, deoarece absoarbe foarte repede grăsimea din ulei. Astfel, aportul de calorii consumat va crește incredibil de mult, transformând cartoful într-o alternativă nesănătoasă în perioada postului.
„În momentul în care îl punem în contact cu uleiul, va absorbi tot. Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjit. De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii”, a mai explicat ea
Surprinzător, din punct de vedere al indicelui glicemic, cartofii prăjiți pot fi o alegere mai bună decât cei fierți sau piureul. Acest lucru se datorează uleiului care împiedică absorbția rapidă a glucozei.
În ceea ce privește cartofii congelați, deși există multe mituri despre calitatea lor, specialistul Mihaela Bilic ne liniștește. Ea nu are o preoblema cu acest produs, dar recomandă sa nu se mai adauge grăsime extra, deoarece majoritatea conțin deja ulei.
„Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează. Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”, a recomandat nutriționista, conform sursei citate.