Alimentul mai puțin cunoscut și consumat de români, care stă ascuns la vedere în magazinele noastre. Deși necesită mai mult timp la gătit, poate face minuni pentru sănătatea ta.
Din ce în ce mai mulți specialiști recomandă orezul integral în loc de orezul alb obișnuit. Deși la noi în țară încă nu e foarte popular, acest aliment începe să fie apreciat pentru beneficiile sale incredibile pentru sănătate.
Diferența majoră față de orezul alb este că cel integral păstrează toate părțile bune ale bobului. Acesta nu e procesat și rafinat, așa că rămân în el tărâțele și germenul, componente bogate în fibre, vitamine și minerale, scrie medikatv.ro.
Un avantaj important al orezului integral este că te ține sătul mai mult timp. Asta pentru că are multe fibre și carbohidrați complecși, care se absorb încet în organism. Îți dau energie constantă, fără să-ți crească brusc zahărul din sânge.
Deci, dacă vrei să slăbești, orezul brun te ajută să mănânci mai puțin pentru că, așa cum spueneam, dă o senzație de sațietate mai lungă. Plus că, fibrele din el sunt grozave pentru digestie, dar previn și bolile cardiovasculare.
Un lucru mai puțin știut este că orezul integral e plin de magneziu, un mineral super important pentru oase, mușchi și sistemul nervos. În plus, are multe vitamine din grupa B și antioxidanți, care te ajută să lupți cu oboseala și întăresc sistemul imunitar.
Singurul “dezavantaj” e că durează mai mult să-l gătești față de orezul alb obișnuit. Dar merită așteptarea pentru că are o aromă specială, ușor de nucă. De asemenea, textura crocantă îl face perfect pentru tot felul de mâncăruri.
Poți să-l folosești în tot felul de preparate, de la cele clasice, până la salate, diverse garnituri sau chiar deserturi, conform sursei.
Trecerea de la orezul alb la cel integral poate fi o alegere deșteaptă pentru sănătate. Odată ce te obișnuiești cu gustul lui special, s-ar putea să nu mai vrei să te întorci la orezul obișnuit.