Lipsa precipitațiilor și temperaturile crescute au făcut ca un aliment românesc să se scumpească. Pentru acesta străinii sunt gata să plătească oricât, deși a ajuns să coste cât o mașină bună la mâna a doua. La polul opus, sunt puțini români care au gustat măcar o dată așa ceva. E o delicatesă culinară.
România are câteva locuri în care crește un produs cu un preț exorbitant. Specialiștii transmit că acesta este echivalent cu o mașină second hand, lucru care a fost cauzat, în principal, de seceta din ultimele luni.
Concret, este vorba de trufe care se găsesc pe teritoriul țării noastre în mai multe regiuni. Aceste trufandale sunt atât albe, cât și negre și sunt extrem de căutate de străini. Ei sunt dispuși să cheltuiască bani mulți pentru ele.
Acesta este și motivul pentru care culegătorii români au vândut cu mii de euro un singur kilogram din acest aliment. Costul depinde foarte mult de soiul din care face parte trufa, dar și de mărimea pe care o are.
„Prețurile au fost foarte mari, trufele negre au ajuns până la 600 de euro la culegător, pe kilogram, la trufele albe au ajuns la 5.000 pe kilogram”, a spus un comerciant de trufe, pentru stirileprotv.ro.
Prețul acestor delicatese a atins un nivel record la finalul lui 2024, făcându-le să devină tot mai rare în pădurile din țara noastră. Trufele sunt greu de găsit și la nivelul întregii Europe, dovadă că au un preț destul de mare.
Comercianții din România susțin că țara noastră exportă aproximativ 15-20 de tone de trufe în fiecare lună. Cu toate acestea, cantitatea autorizată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului este în realitate mult mai mică.
Din păcate, la ora actuală nu există o lege care să reglementeze strict culesul și comercializarea trufelor. În felul acesta se ajunge la distrugerea faunei și scăderea cantităților de ciuperci, care sunt culese de personalul autorizat, dar și de cei care nu au permis pentru acest demers.
Datele arată că există în jur de 200 de autorizații de recoltare, achiziție și comercializare. Președintele Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Laurențiu Păștinaru, susține că în 2024 s-a cules o cantitate de 150 de tone de trufe.