Alimentul unic în lume care se produce doar în România. Este nevoie de 25 de zile pentru a fi gata, dar, din păcate, puțini români au avut ocazia să îl consume.
România se poate lăuda cu câteva produse care i-au adus notorietate și peste hotare. Unul dintre ele este ”Salinate de Turda”, un produs unic în lume care ia naștere la noi în țară.
”Salinate de Turda” este un preparat din carne, afumat și uscat. ”Salinate de Turda” ia naștere prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală.
Pentru ca gustul produsului unic în lume să fie special, acesta stă în amestec cu mixul de condimente și culturi lactice timp de 5-7 zile. În tot acest timp, este afumat cu lemn de esență tare.
După ce au trecut cele 7 zile, produsul ia contact cu următorul proces de pe listă și anume, maturarea-uscarea. Acesta proces durează 20-25 de zile și are loc în micro-climatul natural al Salinei Turda. La final, ia naștere un produs unic în lume, cu un gust excepțional.
Pentru a prepara ”Salinate de Turda” se folosesc cele mai bune părți ale carcasei de porc. Din ceafă, cotlet, piept și pulpă se obține cel mai delicios preparat.
”Toate etapele specifice procesului de producţie pentru obţinerea produsului “Salinate de Turda -IGP” se desfăşoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda şi comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoş, din judeţul Cluj.”, a precizat Ministerul Agriculturii, potrivit agerpress.ro.
Deși există și alte produse similare, ”Salinitate de Turda” a reușit să se distingă de toate datorită unor caracteristici. Potrivit MADR, metodele naturale de saramurare, maturare, dar și condimentele folosite ajută ca acest produs să își păstreze suculența și frăgezimea.
În 2023, ”Salinate de Turda” a primit Indicație Geografică Protejată recunoscută și protejată la nivel european. Astfel, ”Salinate Turda” s-a alăturat celor 12 produse deja prezente pe lista celor recunoscute la nivel european.
Magiunul de prune Topoloveni, Salamul de Sibiu, Novacul afumat din Țara Bârsei, Scrumbia afumată de Dunăre sunt doar câteva dintre produsele din România care au primit Indicație Geografică Protejată. Toate au la bază metode unice de producție, imposibil de replicat, iar asta le oferă un gust aparte.
În curs de obținere a Indicației Geografice Protejate se mai află și alte produse din România. Amintim aici Babic de Buzău și Batog deltaic de sturion.