News

Alin Nica, președintele CJ Timiș, explică cum timișorenii ocolesc carantina: “Este foarte simplu”

16.03.2021 | 22:02
Alin Nica presedintele CJ Timis explica cum timisorenii ocolesc carantina Este foarte simplu
ADVERTISEMENT

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, membru al Partidului Național Liberal, a explicat marți la B1TV modalitatea în care timișorenii ocolesc prevederile de carantinare a orașului. Acesta a analizat și decizia de carantinare luată de autorități în urmă cu câteva zile.

În urmă cu mai mult de o săptămână, Timișoara a intrat oficial în carantină, având în acel moment un indice al ratei de infectare de 7.49 la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT

Cu o zi înainte de intrarea în vigoare a carantinei, mai multe persoane au protestat în Timișoara împotriva deciziei de carantină, considerând-o nedreaptă.

Alin Nica, despre cum timișorenii ocolesc carantina: “Foarte simplu”

“Portița e simplă, declară că merg la rude bolnave în Arad sau la alte activități prevăzut de lege și atunci ocolesc prevederile legale privind punerea în carantină a orașului.

ADVERTISEMENT

Sunt cozi foarte mari la intrarea și ieșirea în oraș și dacă ar fi ca polițiștii să verifice riguros, nu cred că ar reuși să treacă foarte mulți oameni.

Dacă ei ar fi mult mai exigenți, ar irita foarte mult populația care este și așa sătulă de restricții și impedimente în desfășurarea activităților obișnuite vieții.

ADVERTISEMENT

Oamenii nu trebuie văzuți ca infractori, după un an de zile foarte mulți și-au pierdut răbdare și, mai grav, și-au pierdut încrederea că aceste măsuri ar putea să rezolve definitiv pandemia. Eu am venit cu măsuri care nu sunt atât de invazive precum carantina care ar trebui să fie ultimul resort.

Intensificarea vaccinării ar fi una dintre ele, pentru că majoritari sunt cei care vor să se vaccineze, în mod sigur nu vom mai intra în carantină dacă am avea o rată mare de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Altă măsură este mărirea numărului de paturi la ATI, se pot face lucruri care să rezolve această problemă, s-a impus această carantină pentru că avem prea puține locuri în spitale și toate sunt ocupate.

Haideți să facem ceva și forțele de ordine să reacționeze proactiv, nu să își facă norma de amenzi, ci să încurajeze populația să respecte măsurile de distanțare.

Avem în prezent mai puține paturi la ATI decât în noiembrie anul trecut când aveam un indice al infectării mai mare decât în prezent, aveam o zonă mobilă, un tir care asigura aceste paturi de terapie intensivă acolo unde era nevoie, la spitale din prima linie.

Acest tir nu mai funcționează și se vede lipsa acelor paturi care erau esențiale pentru noi, sperăm ca în câteva zile să extindem numărul de paturi și să reducem presiunea din această zonă a spitalelor timișorene.

Dacă toată țara ar testa cum testează județul Timiș, am fi în primele cinci locuri ca țară în Europa la numărul de teste.

O altă problemă este că rata incidenței este raportată la populația înregistrată cu buletinul, populația reală este de aproximativ 400.000 de locuitori, dacă îi includem pe cei care nu au reședința sau domiciliul în localitate”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, la B1TV.

ADVERTISEMENT