Sport

Alin Stoica îl face praf pe Ladislau Boloni: “A părăsit echipa naţională pentru bani! Nici nu l-aş mai băga în seamă!”. Exclusiv

Alin Stoica a vorbit în termeni duri despre negocierile FRF cu Ladislau Boloni, aducând în discuţie faptul că la precedentul mandat de selecţioner, Boloni a plecat de la naţională înaintea barajului la CM.
28.01.2022 | 09:28
Alin Stoica il face praf pe Ladislau Boloni A parasit echipa nationala pentru bani Nici nu las mai baga in seama Exclusiv
Alin Stoica şi Ladislau Boloni. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alin Stoica a fost unul dintre cei mai talentaţi jucători români din anii 90-2000. Fostul mijlocaş de la Anderlecht şi Club Brugge a prins doar 13 meciuri la echipa naţională şi multă lume consideră că talentul său a fost irosit prea uşor.

Alin Stoica îl face praf pe Boloni: “Să nu uităm că Boloni a părăsit echipa naţională pentru bani”

Coleg de generaţie cu Edi Iordănescu, Alin Stoica a vorbit pentru FANATIK despre saga numirii selecţionerului naţionalei. Fostul fotbalist a avut cuvinte dure la adresa lui Ladislau Boloni, amintind cum a plecat tehnicianul la precedentul mandat la echipa naţională, în urmă cu 20 de ani:

ADVERTISEMENT

“Ladislau Boloni nu mă băga la echipa naţională când jucam în Champions League şi am avut cel mai bun an. Să nu uităm că Boloni a părăsit echipa naţională pentru bani.

El a plecat de la cârma României la Sporting Lisabona pentru bani. Eu nu mai discutam cu el, nici nu l-aş mai băga în seamă. Unde mai e patriotismul ăla de care tot spune? Nu există.

ADVERTISEMENT

“Din punctul meu de vedere nu trebuia să fie nicio discuţie cu Boloni”

Hagi nu a avut nicio vină cu acea eliminare de la baraj. A avut două sau trei meciuri parcă. Boloni a făcut pe ea de echipă naţională şi pe ea de Românie. Pentru ce? Pentru bani. Nu discutam cu el. A debusolat toată echipa înainte de barajul cu Slovenia.

Patriotismul înseamnă altceva. Patriotism vedem la sârbi, la alţii. Din punctul meu de vedere nu trebuia să fie nicio discuţie cu Boloni”, a fost mesajul dur al lui Alin Stoica.

ADVERTISEMENT

Ladislau Boloni a plecat de la naţionala României la Sporting Lisabona

Episodul la care face referire Alin Stoica a fost în 2001. Ladislau Boloni a fost instalat selecţioner după Euro 2000. Tehnicianul a avut contract pentru campania de calificare la Campionatului Mondial din 2002.

Rămasă fără Hagi şi Popescu, retraşi, naţionala României pleca în şansa a doua în grupa preliminară, Italia fiind principala favorită la calificarea directă. Astfel, pentru România scenariul cel mai plauzibil era locul doi şi calificarea la CM după baraj.

ADVERTISEMENT

Hagi a preluat naţionala de la Boloni! România a pierdut barajul cu Slovenia pentru CM 2002

În timpul campaniei de calificare la CM 2002, Ladislau Boloni a primit o ofertă de la Sporting Lisabona, pe care a acceptat-o în vara anului 2001. Astfel, a plecat de la naţională înainte de finalul campaniei.

Gică Hagi a preluat naţionala României, care a încheiat pe locul doi în preliminarii şi urma să joace barajul pentru CM împotriva Sloveniei. “Tricolorii” au suferit una dintre cele mai mari decepţii din istorie, slovenii reuşind să obţină calificarea la CM. (2-1 şi 1-1).

“Adrian Mutu ar fi fost o variantă bună. L-aş fi văzut selecţioner la echipa naţională”

Alin Stoica este de părere că şi Adi Mutu ar fi putut reprezenta o variantă bună pentru postul de selecţioner. Fostul fotbalist consideră că “Briliantul” ar fi putut aduce un plus la naţională având în vedere nivelul stratosferic atins ca fotbalist:

“Adrian Mutu ar fi fost o variantă bună. L-aş fi văzut selecţioner la echipa naţională. Are experienţă mare ca jucător, a jucat la cel mai înalt nivel. Ca antrenor nu are aşa multă, dar sunt multe exemple de foşti mari jucători care au mers direct pe bancă.

“Nu trebuie să îi antrenezi tu, că vin antrenaţi. Trebuie să ştii să gestionezi din punct de vedere mental, emoţional”

Uite, Vincent Kompany, a mers direct din jucător antrenor. Mai e unul la Charleroi, a fost analistul lui Ivan Leko (n.r. Edward Still) la Club Brugge. Nu mai este regula că trebuie să fi fost antrenor la nu ştiu câte echipe. Nu vezi, la 25 de ani eşti considerat jucător bătrân.

Pe Mutu l-aş fi văzut din acest punct de vedere. Are experienţă, ştie care e nivelul. Nu trebuie să îi antrenezi tu, că vin antrenaţi. Trebuie să ştii să gestionezi din punct de vedere mental, emoţional”, a conchis Alin Stoica.

  • 10 meciuri a condus Boloni naţionala României între 16 august 2000 şi 6 iunie 2001)
  • 42 de ani are Alin Stoica
ADVERTISEMENT