În cursul zilei de vineri, a fost aprobată cererea de instaurare a stării de alertă în Sectorul 1, motivarea Prefecturii fiind că există tone de gunoi pe străzi și nu se găsește o rezolvare a acestei probleme.
Comitetul pentru Situații de Urgență din Sectorul 1 a solicitat miercuri instaurarea stării de alertă pentru 30 de zile, gunoiul nemaifiind ridicat în anumite părți de aproximativ trei săptămâni.
“Față de data trecută (n. red. când a fost solicitată de către primarul Clotilde Armand instaurarea stării de alertă) s-a schimbat ceva și anume, nu am identificat o soluție.
La momentul respectiv am identificat un punct de blocaj, relația dintre Romprest și operatorii care prestează servicii de colectare. Atunci am venit cu o soluție de bypass și Sectorul 1 a plătit prestatorii.
Gunoiul menajer este ridicat și dus la sortatori, iar aceia sunt plătiți direct de către Primărie. Acum este vorba de gunoaie abandonate pe stradă, multe dintre ele sunt deșeuri din construcții, care au un alt regim și trebuie ridicate separat.
Acum sunt deșeuri menajere de la firme despre care credem că au contracte pentru cantități mai mici, fie de la anumiți cetățeni, foarte puțini zic eu, care lasă gunoaiele pe stradă.
Gunoaiele acestea sunt acoperite de către autoritatea locală și firma Romprest, iar firma nu îl ridică, fie pentru că facturile nu sunt acoperite în totalitate, fie că nu are unde să le ducă pentru că nu i s-a indicat, au invocat mai multe motive.
Având în vedere acumulările, fiind cam 2600 de tone de gunoi pe străzi, este destul de grav. Trebuie intervenit imediat, nu am identificat o altă soluție pentru a debloca situația respectivă, avem de-a face cu o stare care se prelungește de mai mult de o lună.
Primăria, odată ce comitetul local pentru situații de urgență a aprobat măsurile stării de alertă, este obligată să pună în aplicare trei măsuri.
Aceasta trebuie să crească capacitatea fie prin forțe proprii sau prin aducerea unei alte companii care să suplimenteze și trebuie să deblocheze relațiile la sortatori dacă este în continuare necesar.
De asemenea, trebuie să pregătească un plan foarte amănunțit pe termen mediu, să nu mai ajungem în această situație și, totodată, este vorba de educarea celor care produc gunoaiele și le lasă pe străzi prin intensificarea controalelor și amendarea acestora.
Doamna primar are pregătită soluția de a chema firme care acționează în domeniu, dintre acestea vor exista companii care vor dori să participe la această acțiune. În cazul în care nu se întâmplă aceste lucruri, trebuie regândite alte măsuri sau intervenit în alt mod.
Scopul stării de alertă nu este să reziliezi un contract (n. red. cel dintre Romprest și Primăria Sectorului 1) sau să intervii într-o relație contractuală, ci să rezolvi o problemă de pe stradă, acumularea de gunoaie”, a declarat Alin Stoica la Digi24.
Claudiu Pândaru: “Dacă nu se va debloca relația ce ar trebui să facă primăria? Există posibilitatea prelungirii?”
Alin Stoica: “Da, există legal aceste prevederi, nu există o durată maximă pentru starea de alertă, e o măsură de răspuns la o situație periculoasă. Evident poate fi contestată în instanță, fiind o decizie administrativă.”
Claudiu Pândaru: “Ați îndemnat-o pe doamna Clotilde Armand să meargă în instanță în legătură cu acest contract?”
Alin Stoica: “Bineînțeles, există două variante de rezolvare pe termen lung: o înțelegere amiabilă sau o decizie a instanței, toate celelalte sunt soluții temporare.”