News

Alin Stoica, vești despre accidentul de muncă tragic de la Biblioteca Națională din Capitală. Cine este vinovat

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a oferit informații despre accidentul de muncă de la Biblioteca Națională din București, în urma căruia au decedat două persoane, explicând cine este responsabil.
04.08.2021 | 21:19
Alin Stoica, vești despre accidentul de muncă tragic de la Biblioteca Națională din Capitală. Cine este vinovat
Alin Stoica, vești despre accidentul de muncă tragic de la Biblioteca Națională din Capitală. Cine este vinovat foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Șase muncitori au fost prinși sub un maldăr de pământ pe un șantier din București, lângă Biblioteca Națională a României, doi dintre aceștia fiind îngropați de vii.

Blocul Național Sindical a acuzat Ministerul Muncii după acest accident, avertizând că în ultimele 40 de zile 8 persoane au decedat și 28 au fost rănite.

ADVERTISEMENT

Alin Stoica, informații despre accidentul de muncă de la Biblioteca Națională din București. Cine este responsabil

“Din informațiile pe care le avem până acum, lucrarea respectivă nu era autorizată, nu erau luate măsurile de siguranță de bază pentru organizarea șantierului și măsurile minime pentru siguranța muncitorilor. 

Inspectoratul Teritorial de Muncă va veni cu rezultatele finale după ce va finaliza ancheta și ne va comunica toate neregulile găsite. Această lucrare este un exemplu de cum nu trebuie făcute lucrurile.

ADVERTISEMENT

E vorba de o companie municipală care ar trebui să fie un exemplu legat de cum se fac aceste lucrări. Compania nu ar fi trebuit să facă genul acesta de lucrări, nu respectă normele legate de protecția muncii, așa ceva nu ar trebui să se întâmple nicăieri în România.

Trebuie să avem o atenție sporită pe zona de șantiere. Acolo și în industrie se petrec cele mai multe accidente, oricum locul acela este mai dispus la accidente.

Inspectoratul Teritorial de Muncă are periodic inspecții tematice pe șantiere, în acele locuri unde riscurile sunt mult mai mari decât la birou, de exemplu. 

ADVERTISEMENT

Munca în sine este mai periculoasă, normele de protecție a muncii trebuie respectate cu strictețe. Responsabilitatea angajatorului este de a asigura toate normele de protecție a muncii și în acest caz nu au fost respectate.

Ancheta va determina cine este responsabil, în mod normal conducătorul locului de muncă este cel care trebuie să se asigure de siguranța angajaților, alături de conducătorul companiei municipale.

ITM-ul, deși este hulit, el are un rol foarte important. Regulile de protecție a muncii salvează vieți, ele nu sunt puse acolo să crească costuri sau să îi deranjeze pe lucrători.

ADVERTISEMENT

Sunt muncitori care nu le respectă, deoarece consideră că îi deranjează, acolo ei sunt reponsabili, a declarat Alin Stoica, în cadrul emisiunii moderată de către Cosmin Prelipceanu, la Digi24.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri