News

Alina Bica rămâne cu condamnarea de 4 ani de închisoare. Decizie definitivă a Înaltei Curți

13.01.2021 | 15:44
Alina Bica rămâne cu condamnarea de 4 ani de închisoare. Decizie definitivă a Înaltei Curți
Alina Bica rămâne cu condamnarea de 4 ani de închisoare. Decizie definitivă a Înaltei Curți . Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alina Bica, fosta șefă DIICOT, rămâne cu condamnarea de 4 de închisoare cu executare primită în urmă cu doi ani. O decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins ultima cale de atac a acesteia.

În noiembrie 2019, Bica a primit o sentință de 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 13 ianuarie, a fost o zi cu ghinion pentru fosta șefă Antimafia. ÎCCJ i-a respins ultima cale extraordinară de atac. Alina Bica, fugară din România, se află în Italia.

Alina Bica a pierdut recursul la Înalta Curte. Fosta șefă DIICOT rămâne cu condamnarea de 4 ani

Instanța supremă a respins miercuri, ca nefondat, recursul în casație formulat de Alina Bica la pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare primită în 2019 într-un dosar în care a fost acuzată de DNA că l-a favorizat pe omul de afaceri Ovidiu Tender.

ADVERTISEMENT

”Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de recurenta inculpată Bica Alina Mihaela împotriva deciziei penale nr. 284 din data de 27 noiembrie 2019 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 3067/1/2018. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă recurenta inculpată la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru recurenta inculpată până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 160 lei rămâne în sarcina statului”, este decizia ICCJ, potrivit Hotnews.

Decizia ÎCCJ de miercuri este definitivă și a fost pronunțată cu majoritate, existând o opinie separată a judecătoarei Eleni Marcu, în sensul admiterii recursului în casaţie formulat Bica.

ADVERTISEMENT

Pe data de 27 noiembrie 2019, Alina Bica a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani închisoare cu executare.

Din referatul DNA rezultă că, în cursul anului 2013, omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obţine o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Bica le-a solicitat subordonaţilor săi de la DIICOT să ceară în instanţă condamnarea lui Tender la o pedeapsă cu suspendare, potrivit procurorilor DNA.

Alina Bica se află în Italia

Alina Bica, condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, se află în Italia, unde încearcă să împiedice procedura de extrădare în România, prin acțiuni în instanță.

ADVERTISEMENT

În iulie 2020, Alin Bica spunea că refuză să se întoarcă în România și le transmitea autorităților că vrea să își ispășească pedeapsa în Italia. Fosta șefă a DIICOT le-a explicat procurorilor că nu fuge, doar că nu vrea să se întoarcă în România.

”Nu fug, dar nu vreau să mă întorc în România, iar dacă sentinţa este confirmată, vă voi cere să o execut aici în Italia: în România există un singur penitenciar pentru femei şi mai mult de jumătate dintre deţinute au fost condamnate pe baza investigaţiilor efectuate de biroul meu.

Sunt o persoană educată, cunosc legea şi nu pot merge la închisoare: trebuie să mă consult cu avocatul meu pentru a studia strategia de apărare”, s-a apărat Bica la acea vreme.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri