100 ani de Romania

Alina Dumitru, prima judoka din România care a devenit campioană olimpică! Eroina în kimono

09.10.2018 | 22:00
Alina Dumitru prima judoka din Romania care a devenit campioana olimpica Eroina in kimono
Alina Dumitru, prima judoka din România care a devenit campioană olimpică

Alina Dumitru a fost prima judoka din România care a devenit campioană olimpică. La Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, românii învăţau ce înseamnă dojo, ippon sau waza-ari. În faţa micilor ecrane, o ţară întreagă era conectată cu luptele româncei care visa la un aur olimpic pe tatami-ul din sala “Beijing Science and Technology University Gymnasium”.

Născută pe 30 august 1982, la Bucureşti, Alina Dumitru a ajuns să practice judo încă din clasa a V-a. Şi-a dorit să joace handbalul, dar antrenorii i-au oprit visul rapid. A cochetat cu tenisul, dar părinţilor ei le-a fost greu să o susţină, fiind un sport scump. “De judo am aflat în clasa a V-a, de la un antrenor care a venit la școală. În primii doi ani, n-am înțeles nimic din sportul ăsta. Parcă eram stângace, nu-mi ieșeau tehnicile, nu progresam deloc”, a povestit Alina Dumitru în cartea “Neînvinşii”.

Alina Dumitru, prima judoka din România care în 2008 a devenit campioană olimpică

După ani de antrenamente şi concursuri la juniori, Alina Dumitru a bifat prima mare performanţă în 2004. Judoka de la Steaua Bucureşti reuşea să câştige medalia de aur, la proba de 48 de kilograme, la Campionatul European de la Bucureşti. Din acel moment, Alina Dumitru a instaurat o adevărată hegemonie şi a cucerit alte patru medalii de aur consecutive, la ediţiile din 2005, 2006, 2007 şi 2008. În plus, sportiva reuşea să câştige două medalii de bronz la Campionatele Mondiale din 2005 şi 2007.

Alina Dumitru nu va uita niciodată ziua de 9 august 2008, atunci când a devenit campioană olimpică la judo, categoria 48 de kilograme. Primele două lupte, cu Eva Csernoviczki (Ungaria) şi Kim Young-ran (Coreea de Sud), au fost floare la ureche. În semifinale, românca era aşteptată de Ryoko Tani (Japonia), sportivă care era neînvinsă din 1996. Alina Dumitru oprea dominaţia japonezei şi păşea în finala olimpică, unde o aştepta Yenet Bernoy (Cuba). Cu un waza-ari şi un osoto-gari, românca “o distrugea pe cubaneză”, aşa cum au scris jurnaliştii de la BBC la finalul luptei. Pe 9 august 2008, judoka din România devenea campioană olimpică la judo, o premieră pentru sportul din ţara noastră. Patru ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Londra, Alina Dumitru obţinea şi o medalie de argint la categoria 48 de kilograme. După ce s-a retras a început să antreneze viitoarele generaţii de sportive care vor urca pe tatami.

Alina Dumitru, prima judoka din România care a devenit campioană olimpică
Alina Dumitru, prima judoka din România care a devenit campioană olimpică