News

Alina Gorghiu, avertisment pentru USR-PLUS: “La negocieri să vină cu bună-credință și echilibru”

07.12.2020 | 06:46
ADVERTISEMENT

Senatorul PNL Alina Gorghiu avertizează USR-PLUS să-și tempereze atitudinea și să vină la negocieri cu bună credință și echilibru.

Într-o declarație pentru Digi24, Gorghiu a exclus categoric orice discuție cu social democrații pentru formarea unei majorități parlamentare.

ADVERTISEMENT

Senatorul mai speră că viitorul premier va fi dat de către partidul pe care îl reprezintă și așteaptă să afle câte mandate vor reveni PNL-ului.

“Va trebui să punem punct scandalului politic”

Alina Gorghiu consideră că dincolo de locul pe care s-a clasat un partid la aceste alegeri, este mai importantă posibilitatea de a forma o majoritate, care să dea un guvern stabil.

ADVERTISEMENT

„În acest moment, mai important decât cine va fi pe prima poziție sau a doua va fi posibilitatea de a genera o majoritatea parlamentară în viitorul apropiat, care să poată duce la un guvern stabil, în parteneriat cu Parlamentul și președintele. Va trebui să ne gândim la o soluție, noi cei din PNL. Trebuie să așteptăm să vedem câte mandate va avea fiecare partid, pentru că în acest moment, cifrele și numărul de mandate sunt lucruri diferite. La PNL se va aștepta numărul final, vom vedea câte mandate sunt distribuite PNL și celorlalte partide”, a precizat ea.

Discuțiile cu PSD pentru formarea unei majorități sunt excluse, mai spune Alina Gorghiu, care este convinsă că PNL va reuși să coaguleze majoritatea necesară pentru a forma viitorul guvern.

ADVERTISEMENT

„Excludem categoric orice discuție cu PSD pentru viitoarea majoritate parlamentară, ca să înțeleagă lumea foarte bine că singura luptă puternică în această campanie a fost între PNL și PSD. Din păcate, prezența la vot nu a fost cea dorită. O prezență mai ridicată ar fi fost în avantajul PNL. Sunt convinsă că vom reușit să adunăm în jurul nostru o majoritate, ca să dăm viitorul guvern, sper eu, cu premier liberal, pentru că atributul acesta este, conform Constituției, în dreptul președintelui, el are decizia de a desemna un premier. Acel premier are obligația să vină cu o formulă de guvern sprijinită de o majoritate parlamentară. Eu am convingerea că în România, la acest moment esențial, aș spune de răscruce, este esențial să reușim să coagulăm o majoritate proeuropeană sănătoasă, înțeleaptă, care să dea cât mai repede României un guvern, pentru că temele fierbinți sunt multe, iar PNL are soluții pentru fiecare dintre probleme”, a arătat Alina Gorghiu.

Referindu-se la atacurile venite din partea USR-PLUS în campania electorală, Gorghiu spune că este momentul renunțării la orgolii, momentul pentru purtarea de discuții cu tact.

ADVERTISEMENT

„Va trebui să punem punct scandalului politic și să găsim resurse, mai ales cei care au simțit nevoia să capitalizeze electoral atacându-ne. Ne-au atacat de multe ori, dar asta nu înseamnă că nu va trebui să găsim împreună formula coerentă și corectă, lăsând orgoliile deoparte, pentru a construi împreună. Dacă vom avea tact în discuții, vom ajunge la o soluție bună pentru România. Nu va fi ușor, iar asta le spun și colegilor din USR: dacă vor ca o negociere să iasă cum trebuie, să putem genera o majoritate sănătoasă, cu un guvern care să gestioneze lucrurile cum trebuie, atunci nu venim cu condiționări, cu prejudecăți, ci cu bună-credință și echlibru, încercând să găsim soluții, nu să punem pe masă ce ne desparte”, explică senatorul liberal.

Conform datele oficiale, după numărarea a 98,44% dintre voturi, PSD este lider cu 30,61% din voturi, urmat de PNL cu 26,08% și de USR cu 15,41%.  Întră în Parlament și AUR cu 9,17% dintre sufragii și UDMR cu 6,10%. PMP cu 4,90% și Pro România cu 4,30% nu trec de  pragul electoral.

Numărul final de mandate va fi stabilit după redistribuirea voturilor acordate partidelor care nu au trecut pragul electoral de 5 la sută.

ADVERTISEMENT