News

Alina Mungiu Pippidi și pericolul dictaturii Iohannis: “Aveţi grijă să nu rămâneţi cu un singur partid”

24.08.2020 | 20:59
Alina Mungiu Pippidi si pericolul dictaturii Iohannis Aveti grija sa nu ramaneti cu un singur partid
ADVERTISEMENT

Politologul Alina Mungiu Pippidi susține că România riscă să ajungă în situația țărilor în care un singur partid și președintele decid totul.  “Aveți grijă să nu rămâneți cu un singur partid” spune Pippidi cu privire la decizia președintelui Iohannis de a exclude din start PSD-ul de la guvernare, acesta face inutilă organizarea de alegeri libere.

Politologul susține că, prin interzicerea candidaturii PSD s-a trecut pragul,  deoarece aceasta reprezintă o degradare a democrației în țară, întrucât susține preluarea drepturilor de către un singur partid. Conform adevărul.ro  , Pippidi încurajează “consultarea”, și nu eliminarea opoziției.

ADVERTISEMENT

Mungiu Pippidi îndeamnă la votul pentru o putere echilibrată

“Dragii mei, aveţi grijă să nu rămâneţi cu un singur partid care să controleze şi resursele materiale, şi pe cele ale justiţiei şi siguranţei naţionale, ca în Ungaria. Şi acolo partide de opoziţie sunt, dar nu au şanse să ajungă la guvernare”, susține Pippidi.

Politologul îndeamnă românii să voteze în favoarea unei puteri “echilibrate”, amintind de sfatul pe care l-a dat la alegerile din 2014, atunci când balanța înclina în favoarea lui Klaus Iohannis:

ADVERTISEMENT
Alina Mungiu Pippidi, avertisment pentru întreaga scenă politică! Alina Mungiu
Alina Mungiu Pippidi crede că serviciile secrete vor alege președintele. Sursa foto – facebook

“Singura cale de a nu mai avea opoziţie este mai multă consultare, nu eliminarea ei. M-a surprins neplăcut vacanţa asta la ce consens s-a ajuns în democraţia noastră că opoziţia şi instituţiile ei constituţionale trebuie pur şi simplu eliminate.”

Aceasta vorbește deschis despre situația din Ungaria și Polonia, identificând sursa problemei ca fiind opinia publică și îndemnând la schimbare.

ADVERTISEMENT

Orban, comparat cu Liviu Dragnea

“Alegerile au sens doar cînd există libertatea alegerii şi e garantat că acela care cîştigă chiar poate guverna.  Or, e invers, partidul care contestă clasa politică, USR-PLUS, ştim deja că există doar ca să strîngă voturile alienate de clasa politică şi să le aducă înapoi la matcă, iar partidul cu baza de masă cea mai largă e exclus dinainte şi să zică mersi dacă nu va fi desfiinţat, mai ales dacă zguduie barca cu moţiunea lor de cenzură.” mai spune politologul, atrăgând de asemenea atenția asupra pericolului ca premierul Ludovic Orban să devină noul Dragnea.

“Dacă Orban îi ia lui Dragnea primarii şi banii, dacă Orban devine Dragnea, cu ajutorul lui Iohannis, că el nu e decât un instrument, înţelegem mai bine miza enormei mobilizări din ultimii ani. Dragnea era un baron autonom. Nu mai există aşa ceva. Toată lumea trebuie să facă parte din sindicatul politică-sevicii.”, a mai spus aceasta.

ADVERTISEMENT