Fotbal intern

Dinamo. Alioşa Vojnovic: „Nu mi-a părut foarte rău pentru Steaua!”

DINAMO. Primul căpitan de origine străină în istoria de 67 de ani a „cîinilor roşii” a venit în vară la Dinamo, s-a impus rapid în primul „11”, iar antrenorul-manager Mircea Rednic...
21.10.2015 | 00:09
Dinamo Aliosa Vojnovic Nu mia parut foarte rau pentru Steaua

DINAMO. Primul căpitan de origine străină în istoria de 67 de ani a „cîinilor roşii” a venit în vară la Dinamo, s-a impus rapid în primul „11”, iar antrenorul-manager Mircea Rednic i-a acordat credit „fără buletin”, oferindu-i banderola de „căpitan” în ciuda tuturor criticilor. Funcţia nu l-a salvat însă de pedeapsa aceluiaşi Rednic pentru evoluţia slabă dintr-un meci cu CFR şi a stat în tribună etapa următoare. Despre toate acestea, precum şi despre cum s-a acomodat în România, lupta la titlu şi echipa naţională, Alioşa Vojnovic vorbeşte într-un interviu oferit în exclusivitate săptămînalului FANATIK.

Alioşa, ce ştiai despre România înainte să vii aici?
– Nu aveam nici cea mai mică idee despre România înainte să fiu dorit de Dinamo. Nici măcar nu ştiam la ce să mă aştept, aşa că am vorbit cu jucători care au mai activat în campionatul românesc, ca Mislav Leko şi Saşa Novakovic. Sînt surprins şi acum de felul în care se comportă oamenii cu mine, vor tot timpul să ajute, foarte frumos. Trebuie să recunosc, asta îmi place cel mai mult în România, oamenii de aici.

DINAMO. „E incredibil că Florin Cernat produce magie şi acum!”

Ce părere ai despre fotbalul românesc?
– Nu este deloc uşor să joci în Liga 1. Nu este o foarte mare diferenţă între echipe, toate se pot lupta la victorie, iar astfel toate jocurile sînt foarte dificile, mai ales că nu se pot crea foarte uşor ocazii de gol. Echipele din România s-au descurcat bine în Europa de-a lungul timpului, iar acesta este un indicator foarte important cu privire la cît de puternică este Liga 1. Cu puţin noroc, românii ar fi avut şi anul acesta o echipă în Europa.

Care crezi că este cel mai bun jucător din România?
– Mi-e destul de greu să spun cu exactitate… aşa că nu o voi face. Dar pot spune că mi-a făcut plăcere să joc împotriva lui Gabi Mureşan, de la ASA Tîrgu Mureş, care este un jucător grozav, de caracter. La fel şi Florin Cernat, pe care îl ştiu de cînd era tînăr şi juca la Hajduk Split, e de necrezut că produce magie pe teren chiar şi acum.

Îţi plac oamenii din România, dar ce părere ai de capitala Bucureşti?
– Evident îmi place foarte mult. Bucureştiul este superb, îmi plac toate parcurile de aici şi mai ales faptul că oraşul este modern, viu, arată de parcă are suflet, e foarte frumos! Mîncarea de aici este similară cu cea de la mine de-acasă, iar acesta este iar un aspect care-mi place la viaţa din România.

Hai că nu ţi-or fi plăcut toate, ce ţi-a displăcut?
– Traficul! Îl urăsc… pe cuvînt… este oribil…

DINAMO. „Nu mi-a venit să cred cît de ataşaţi sînt fanii!”

A fost vreun lucru care te-a uimit aici?
– Fanii, de departe. Nu mi-a venit să cred la început, cînd am văzut cît de ataşaţi sînt faţă de club. Ei iubesc Dinamo, iar cînd văd cît de mult înseamnă această echipă pentru ei, totul pare ireal. Mă simt onorat să joc pentru ei.

A făcut cineva glume despre barba pe care o ai? Te recunosc fanii mai uşor datorită aspectului?
– Nu, deloc. Barba pe care o am face parte din ceea ce sînt eu, ca persoană, de ceva timp. Cred că şi oamenii care mă cunosc de mult ar fi de părere că aş arăta ciudat fără ea. Oricum, nu este ca şi cum aş fi singurul care poartă barbă în Bucureşti, văd o groază de bărboşi pe stradă (n.a. – rîde) şi deja este o modă peste tot. Mă recunosc oamenii pe stradă datorită ei, poate mai mult decît m-aş fi aşteptat, dar nu mă deranjează să fiu oprit pe stradă, atît timp cît sînt întotdeauna foarte politicoşi cu mine.

DINAMO. „Nu m-a speriat insolvenţa”

Ce zici de „New Dinamo”? Este un proiect viabil? Mai este un proiect?
– Ştiu că Dinamo a avut ani destul de grei în trecut. Şi eu îmi doresc ca acesta să fie sezonul în care echipa va renaşte. Avem mulţi jucători care promit mult şi cu siguranţă, pe măsură ce vor creşte, vor aduce valoare şi succes clubului. „New Dinamo”, ca proiect, stă pe umerii conducerii şi ai domnului Mircea Rednic. Eu am încredere că vor reuşi să readucă Dinamo acolo unde îi este locul. Sus, în frunte.

Nu ţi-a fost teamă să vii la Dinamo, un club aflat în insolvenţă?
– Nu, nu mi-a fost deloc, nu am avut de ce să îmi fie teamă. E o problemă de înţelegere a termenului de „insolvenţă”, în general. Pentru că nu ai de ce să-ţi fie frică sau să te gîndeşti că nu-ţi vei primi salariile. Sînt reguli stricte, care trebuie respectate în perioada în care un club este aflat în procedura de insolvenţă, precum criteriul salarial, care trebuie să fie la zi.

DINAMO. „Nu este deloc neobişnuit ca antrenorul să fie şi manager”

Ce părere ai despre funcţia lui Mircea Rednic la club, cea de antrenor – manager?
– Nu este deloc neobişnuit ca antrenorul să fie şi manager la club. Lucruri de acest gen se întîmplă şi în Europa. Este un aranjament între conducere şi domnul Rednic, care şi-a luat o responsabilitate foarte mare astfel. Munceşte foarte mult, dar avînd în vedere experienţa pe care o are şi etica de profesionist, eu cred că va avea succes. Şi nu spun asta că m-a numit căpitan de echipă…

Dacă ai fi fost Mircea Rednic, i-ai fi dat banderola de căpitan lui Alioşa Vojnovic?
– Nu ştiu ce să spun… A fost o decizie oarecum neobişnuită la început şi una deloc uşoară. Singurul lucru pe care îl ştiu este că a fost o mîndrie să fiu căpitanul lui Dinamo şi am fost foarte fericit să conduc acest grup de jucători.

DINAMO. „Nu înţeleg cum de nu s-a transferat Matei!”

Dacă te-ai fi aflat în aceeaşi ipostază, aceea de antrenor al lui Dinamo, de cîte ori te-ai fi exclus din lot?
– Nu sînt eu antrenorul, aşa că nu am de unde să ştiu cum ar fi stat lucrurile (n.a. – rîde). Serios, acum respect deciziile domnului antrenor, sînt jucător profesionist şi aşa trebuie făcut. În fotbal nu prea există jucători de neatins, poate doar Messi şi Cristiano Ronaldo sau nici măcar ei. Singurele lucruri care păstrează un jucător în echipă sînt să munceşti mult la antrenamente şi apoi să ai evoluţii bune. Nu am avut o problemă cu faptul că am fost exclus din lot, treaba mea este să fiu cît pot de bun şi să joc bine.

Ce jucătorii de perspectivă vezi la Dinamo, care să poată face diferenţa în viitor?
– Încă de cînd am venit aici am fost de părere că Matei este un jucător special. Este de necrezut pentru mine cum de nu a reuşit să se transfere pînă acum într-un campionat puternic, pe bani mulţi. Dar asta nu înseamnă că nu mă bucur că este alături de noi, din contră. Sper ca prin jocurile sale bune să aducă victorii clubului şi lucruri bune pentru el. După cum ştii, Steliano Filip face parte din echipa naţională a României, care s-a calificat la Campionatul European din 2016, iar asta este un lucru mare pentru clubul nostru, dar şi pentru noi, colegii săi. Mă aştept şi la Dorin Rotariu să aibă un viitor frumos, este tînăr şi poate face lucruri mari în viitor.

Cum te simţi aici? Te gîndeşti să rămîi şi sezonul următor?
– Sînt fericit la club, mă simt bine aici. Noi, ca echipă, am reuşit să satisfacem unele aşteptări de cînd a început sezonul, am devenit mai puternici pe parcurs, ne-au mai venit jucători noi, aşa că aşteptăm, vrem, sperăm să le aducem fanilor şi un trofeu în acest sezon. Doar la asta mă gîndesc acum, e prea devreme să mă gîndesc la contractul meu şi la ce se va întîmpla din sezonul următor.

Care sînt şansele ca Dinamo să ia titlul?
– În acest moment cred că este destul de dificil să cîştigăm campionatul. Oricum, este destul de devreme pentru a trage concluzii. Important este că sîntem în primele şase echipe care prind play-off-ul, iar totul este posibil, mai ales cu ajutorul fanilor noştri. Ne dorim foarte mult să cucerim un trofeu, tratăm cu seriozitate Cupa României şi Cupa Ligii, dar prioritar este campionatul.

DINAMO. „Naţionala României poate produce surpriza la Euro”

Te-ai bucurat de eşecul Stelei în Europa?
– Nu pot să spun că m-am bucurat, dar nici nu mi-a părut foarte rău pentru Steaua. Dar sînt de părere că o participare în Liga Europa sau Liga Campionilor, a oricărei echipe din Liga 1, ar fi benefică pentru fotbalul românesc.

Ce părere ai de naţionala României? Ţi-ai dori un duel România – Croaţia la EURO?
– Ştiu că România a avut acea „Generaţie de Aur” cu ani în urmă. Important este că naţionala României s-a calificat pentru marele turneu şi i-a făcut fericiţi pe toţi românii. Nu ştii niciodată care echipă va produce surpriza, poate chiar România va fi anul următor surpriza. Poate fi surpriza, are potenţial. Îmi place cum arată echipa, poate că pe viitor vor fi chemaţi mai mulţi jucători de la Dinamo. Mi-ar plăcea să văd o întîlnire a României cu naţionala Croaţiei, pentru că şi dacă ar lua bătaie ţara mea nu aş fi atît de supărat. Dar sînt sigur că se vor isca glume în vestiar pe seama mea, în cazul unei înfrîngeri (n. a. – rîde).

„Nu este deloc uşor să joci în Liga 1. Nu este o foarte mare diferenţă între echipe, toate se pot lupta la victorie, iar astfel toate jocurile sînt foarte dificile”

„În acest moment cred că este destul de dificil să cîştigăm campionatul. Oricum, este destul de devreme pentru a trage concluzii. Important este că sîntem în primele şase echipe care prind play-off-ul”

„Barba pe care o am face parte din ceea ce sînt eu, ca persoană, de ceva timp. Cred că şi oamenii care mă cunosc de mult ar fi de părere că aş arăta ciudat fără ea”

29 de ani are Vojnovic

600.000 de euro este cota de piaţă a croatului

7 goluri a marcat Vojnovic în 33 de meciuri jucate pentru formaţia croată Osijek în sezonul trecut