Sport

Iahtul de 600 milioane de euro al oligarhului Alisher Usmanov a fost confiscat. Afaceristul rus l-a pus pe Frank Lampard antrenor la Everton și ar conduce din umbră gruparea „caramelelor”

Guvernul german a confiscat iahtul de 600 milioane de euro al oligarhului rus Alisher Usmanov. Despre afaceristul rus se spune că este patronul „din umbră” al lui Everton, numindu-l manager pe Frank Lampard.
03.03.2022 | 10:23
Iahtul de 600 milioane de euro al oligarhului Alisher Usmanov a fost confiscat Afaceristul rus la pus pe Frank Lampard antrenor la Everton si ar conduce din umbra gruparea caramelelor
Alisher Usmanov, unul dintre oligrahii ruși al lui Vladimir Putin, despre care se spune că este patronul din umbră al lui Everton, a rămas fără iahtul de 600 de milioane de euro, confiscat de Guvernul Germaniei. Sursa foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Oligarhul rus Alisher Usmanov a primit două lovituri într-un interval de trei zile. Luni, el a fost adăugat de Uniunea Europeană pe lista persoanelor şi organizaţiilor ruse care fac obiectul măsurilor restrictive, conform Jurnalului Oficial al UE.

Alisher Usmanov a rămas fără iahtul de de 600 de milioane de euro, confiscat de Guvernul Germaniei

Miercuri, Guvernul german i-a înghețat toate bunurile deținute în această țară, inclusiv iahtul Dilbar. Usmanov a dat în 2016 o comandă de 600 de milioane de euro pentru respectivul iaht, constructorul naval german Lurssen lucrând la el timp de 4 ani și 4 luni.

ADVERTISEMENT

Firma îl numeste „unul dintre cele mai complexe și provocatoare iahturi construite vreodată, atât din punct de vedere al dimensiunilor, cât și al tehnologiei”, scrie aktual24.ro.

Fostul iaht al lui Alisher Usmanov are 160 de metri lungime și două platforme pentru elicopter

Iahtul lui Usmanov are o lungime de aproximativ 160 de metri lungime. Cântărește aproape 15.000 de tine și este cel mai mare iaht cu motor din lume, din punct de vedere al tonajului pe care-l are, notează forbes.com.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este condus de un echipaj format din nu mai puțin de 96 de persoane. Iahtul Dilbar are cea mai mare piscină instalată vreodată pe o astfel de ambarcațiune, două platforme pentru elicopter, o saună, un salon de înfrumusețare și o sală de sport.

Dilbar
Fostul iaht al lui Alisher Usmanov, Dilbar, are are 160 de metri lungime și două platforme pentru elicopter. Sursa foto: yachtharbour.com

Interioarele sale de pluș au peste 1.000 de perne pe canapele și pot găzdui până la 24 de persoane în 12 apartamente.

ADVERTISEMENT

În prezent, nava este în șantierele din Hamburg ale firmei germane de construcții navale Blohm+Voss pentru o lucrare de reamenajare, dar angajații nu s-au mai prezentat miercuri la serviciu.

Alisher Usmanov a demisionat de la președinția Federației Internaționale de Scrimă

Marți, a doua zi după sancțiunile impuse de UE, Usmanov a trimis o scrisoare Federației Internaționale de Scrimă, anunțându-și demisia din funcția de președinte al acestui for.

ADVERTISEMENT

Cred că o astfel de decizie este nedreaptă, iar motivele folosite pentru a justifica sancțiunile sunt un set de acuzații false și defăimătoare care îmi afectează onoarea, demnitatea și reputația de afaceri.

Voi folosi toate mijloacele legale pentru a-mi proteja onoarea și reputația”, a scris el, conform forbes.com.

Legătura dintre Alisher Usmanov și managerul lui Everton, Frank Lampard

Frank Lampard a fost instalat la Everton pe 31 ianuarie, dar numirea lui în funcția de manager are legătură cu Alisher Usmanov, despre care mirror.co.uk scrie că e „patronul din umbră” al clubului englez.

La discuția purtată cu Lampard la sediul clubului înainte ca actele să fie semnate, a luat parte acționarul majoritar al Everton, Farhad Moshiri, care l-a avut alături pe fostul jucător al lui Everton, Tim Cahill, plus alți membri marcanți ai Consiliului de Administrație.

Publicația engleză scrie că, la un moment dat, Moshiri l-a apelat printr-un apel video pe Usmanov, care i-a adresat o întrebare lui Frank Lampard, iar acesta i-a răspuns.

Alisher Usmanov a avut acțiuni și la Arsenal, pe care le-a vândut în 2018

Gruparea engleză a precizat, de mai multe ori, că Usmanov nu are nicio funcție oficială la Everton, iar relația cu oligarhul rus este bazată strict pe chestiuni comerciale.

Legătura lui Usmanov cu Moshiri se trage de la compania USM Holdings, deținută de oligarhul rus și al cărui președinte este acționarul majoritar de la Everton.

De asemenea, terenul de antrenament al lui Everton este finanțat de USM Holdings, în timp ce compania are opțiune exclusivă în ceea ce privește denumirea noului stadion al clubului, care a costat 30 de milioane de lire sterline.

Totodată, Usmanov are influență și la firma MegaFon, care sponsorizează echipa feminină a lui Everton, oligarhul rus de 68 de ani fiind acționar majoritar.

Oligarhul rus nu a fost străin de fotbal înainte să fie implicat, din umbră, la Everton. Usmanov a avut un pachet de 30% din acțiunile clubului englez Arsenal Londra, pe care le-a vândut în 2018 pentru suma de 700 de milioane de dolari (circa 631 milioane de euro).

ADVERTISEMENT