News

Alocație de stat după vârsta de 18 ani. Care sunt românii eligibili să primească banii

Alocație de stat după vârsta de 18 ani. Există mai mulți români eligibili să primească lunar acest venit. Cine sunt și ce trebuie să facă.
17.03.2023 | 21:30
Alocatie de stat dupa varsta de 18 ani Care sunt romanii eligibili sa primeasca banii
Alocație de stat după vârsta de 18 ani. Ce prevede legea și care sunt românii eligibili. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Alocație de stat după vârsta de 18 ani. Și după majorat, o parte dintre români pot fi eligibili pentru a încasa lunar acest venit din partea statului. Ce trebuie să facă aceștia.

Alocație de stat după vârsta de 18 ani. Ce prevede legea și care sunt românii eligibili

În România, legea 61/1993 spune clar că ”beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani”. Alineatul 2 din art. 1 al acestui act deschide însă o portiță pentru acești bani și pentru o parte dintre românii de peste 18 ani.

ADVERTISEMENT

Mai exact, pentru a primi alocație de stat și după împlinirea vârstei de 18 ani, persoana în cauză trebuie să fie, în continuare, elev. Cetățeanul vizat va avea parte de acest venit până la finalul studiilor liceale sau profesionale.

”Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora”, scrie în legea citată.

ADVERTISEMENT

Un aspect important de precizat este acela că elevii care au împlinit vârsta de 18 ani în timpul vacanței de vară nu vor mai primi alocația pe perioada vacanței. Vor avea parte de acești bani după debutul oficial al anului școlar, conform Antena 3.

Cum se prelungește legal această alocație după 18 ani. Unde se depune cererea

În ultimii ani, mai mulți părinți ai unor tineri care au împlinit 18 ani s-au plâns de faptul că, deși sunt încă elevi, copiii lor nu au primit alocația de stat de când a început vacanța de vară.

ADVERTISEMENT

Lămuriri pentru acești cetățeni a adus Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii. El a explicat că sunt cazuri punctuale. În aceste situații, unitățile de învățământ sau beneficiarii trebuie să trimită adeverință la ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) că respectivii sunt încă elevi.

”Sunt cazuri izolate și punctuale. ANPIS nu a primit de la unitatea de învățământ situația elevilor înscriși în anul școlar 2022-2023. În aceste situații, fie tinerii respectivi așteaptă până în toamnă ca liceul să trimită această situație, fie iau de la secretariatul unității de învățământ o adeverință în acest sens care poate fi depusă fie fizic, fie online la ANPIS”, a precizat secretarul de stat, conform G4Media.

ADVERTISEMENT

Tinerii care sunt în această situație trebuie să știe unde se depune cererea şi ce trebuie să conţină dosarul. Astfel, pentru înregistrarea în baza de date a DGASPC – Serviciul Alocaţii, dosarul va conţine următoarele acte:

  • Cerere tip (trebuie să fie completată pe proprie răspundere de către elev)
  • Adeverință de elev
  • Copie a actului de identitate
  • Extras de cont, în original, semnat și ștampilat.

Foarte important! Pentru ca alocația să fie primită de elevii care au peste 18 ani, cererile vor trebui să fie completate și depuse în luna în care acesta va împlini 18 ani.

În prezent, 256 de lei este alocația pentru cei cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani. Suma este aceeași și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale.

ADVERTISEMENT