News

Alocații de la statul român pentru copiii refugiaților ucraineni. Care este numărul potențialilor beneficiari

Copiii din familiile refugiaților ucraineni ar putea deveni eligibili pentru plata alocației pentru copii, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.
02.06.2023 | 10:42
Alocatii de la statul roman pentru copiii refugiatilor ucraineni Care este numarul potentialilor beneficiari
Puțini copii ucraineni merg la școală în România/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un grup de parlamentari ai USR au depus la Parlament un proiect de lege prin care copiii ucraineni din familiile refugiaților pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară ar deveni îndreptățiți să primească alocația de stat care se acoperă copiilor cu cetățeni română.

Impactul bugetar, estimat greșit de inițiatori

Copiii ucraineni vor primi alocația în aceleași condiții și în același cuantum ca și copiii români. Inițiatorii estimează impactul bugetar la circa 721.000 de lei pe lună, însă această estimare are ca punct de plecare un număr de potențiali beneficiari care ar putea fi mult subestimat.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii au luat ca punct de referință un raport al Eurostat publicat în octombrie 2022 privind situația din statele Uniunii Europene privind cetățenii ucraineni care au primit statut de protecție temporară: Polonia – 67.280, Germania – 62.140, România – 9.715, Franța – 6.410 și Spania – 6.165.

Polonia a acordat cel mai mare număr de protecţii temporare pentru copiii ucraineni (persoane sub 18 ani), un total de 19.120 (echivalentul a 28% dintre ucrainenii care au acordat protecţie în Polonia în august 2022), urmată de Germania (18.545, 30%) şi România (2.970, 31%). Raportându-ne la numărul oficial înregistrat de către Eurostat în luna august 2022 privind copiii sub 18 ani care au protecţie temporară în România, impactul bugetar se estimează la 721.710 lei”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Numai că inițiatorii au estimat impactul bugetar pe baza numărului de copii ucraineni care au primit protecție temporară doar în august 2022, nu de la începutul conflictului. Potrivit unui raport elaborat de Guvernul României și publicat în luna ianuarie a acestui an, în țara noastră s-ar afla nu mai puțin de 47.851 de copii ucraineni, adică de 16 ori mai mulți. În consecință, și impactul bugetar ar fi de 16 ori mai mare.

Foarte puțini copii ucraineni merg la școală

Raportul „Răspunsul România la criza refugiaților ucraineni” menționa că, până la 5 ianuarie 2023,  3.242.209 de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului, iar 107.241 au rămas ca refugiați în țara noastră. Marea lor majoritate, 103.773, au căpătat statutul de protecție temporară, iar restul au cerut azil.

ADVERTISEMENT

Cum o mare parte din refugiații stabiliți la noi sunt femei care au fugit din calea războiului împreună cu copii lor, nu surprinde ponderea foarte mare a minorilor din numărul total al ucrainenilor stabiliți la noi. Problema sesizată de către raport este numărul mic de copii ucraineni care merg la școlile din România, în mare parte din cauza obstacolelor de ordin lingvistic.

Astfel, 3.087 de copii sunt înregistrați ca audienți (1.092 de preșcolari și 1.995 de elevi), 882 sunt înmatriculați în școli românești (288 de preșcolari și 594 de elevi), iar 4.060 de minori urmează cursuri remediale și participă la cursuri extracuriculare, precum cele de limba română.

ADVERTISEMENT

Guvernul a redus deja cheltuielile cu refugiații

În luna aprilie, Guvernul a fost nevoit să schimbe modalitatea de acordare a ajutoarelor pentru refugiați pentru a reduce costurile. Astfel, s-a decis ca în locul acordării a doua ajutoare, unul pentru cazare, unul pentru hrană pe zi/persoană, să se acorde o sumă forfetară.

Suma forfetară (…) se compune dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie, precum și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/ lună pentru fiecare persoană”, este noua regulă stabilită de Guvern.

Acest ajutor se acordă necondiționat în prima lună de la intrarea în țară a refugiaților, urmând ca pentru următoarele trei luni banii să fie acordați cu respectarea a două condiții: a) solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României, să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României; b) să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.

După scurgerea acestui interval de patru luni, beneficiarii asistenței financiare trebuie aibă un loc de muncă pentru a primi banii în continuare, până la finele acestui an. Chiar și așa suma va fi mai mică întrucât nu se va mai acorda suma de 600 de lei pe lună de persoană pentru acoperirea cheltuielilor de hrană.

ADVERTISEMENT