News

Alocațiile copiilor, majorare de la 1 ianuarie 2021. Decizia a fost luată de Senat

30.12.2020 | 19:14
Alocatiile copiilor majorare de la 1 ianuarie 2021 Decizia a fost luata de Senat
ADVERTISEMENT

Alocațiile copiilor s-ar putea majora de la 1 ianuarie 2021. Miercuri, Senatul României a votat ca veniturile celor mici să crească cu 20% din prima lună a anului viitor.

În această chestiune a alocațiilor, Camera Deputaților are votul final în Parlament, însă sunt șanse mari ca OUG de modificare a majorării să treacă, dat fiind faptul că actuala Coaliție de guvernare are majoritate.

ADVERTISEMENT

Opoziția din Parlament, alcătuită din PSD și AUR, a votat contra acestui proiect de modificare, acuzând Guvernul că nu pune în practică dublarea alocațiilor.

Alocațiile copiilor ar putea crește de la 1 ianuarie 2021. Decizia luată în Senat

Plenul Senatului a votat, în cursul zilei de miercuri, cu 75 de voturi ”pentru” și 56 de voturi ”contra” un proiect de lege care prevede creșterea alocației de stat pentru copii cu 20% de la 1 ianuarie 2021, iar din 2022 alocația de stat pentru copii se va indexa anual cu rata medie anuală a inflației.

ADVERTISEMENT

Senatorii actualei Coaliții de guvernare, de la PNL, USR PLUS și UDMR au votat ”pentru”, în timp ce senatorii PSD și AUR au votat ”contra”.

Dacă decizia de miercuri va fi dublată de una similară luată de Camera Deputaților, care e for decizional, nu vor mai fi două majorări în 2021 (la 1 ianuarie și 1 iulie), fiind aplicată doar cea de la începutul lui 2021, anume majorarea cu 20% din cuantumul lunii iulie 2020.

ADVERTISEMENT

Din 2022, cuantumul alocațiilor se indexează anual cu rata medie anuală a inflației. Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind forul legislativ decizional.

Cum explică PSD votul contra creșterii cu 20% a alocațiilor

”Am votat azi pentru copii și contra măsurii guvernului #dedreapta de a nu dubla alocațiile copiilor, așa cum prevede legea propusa de noi. Prin ordonanța guvernului este blocată, practic, aplicarea legii de dublare a alocațiilor iar calendarul propus chiar de către PNL, de etapizare a dublării, este infirmat printr-un amendament asumat de PNL și USR.

ADVERTISEMENT

Astfel, copiii rămân cu o scădere a alocațiilor de 80%, căci asta înseamnă acest procent de 20% al #coalitieidedreapta.

Concret, am votat contra și eu, alături de colegii mei, Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.123/2020 pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii. (L491/10.08.2020) – reexaminare/16.11.2020 (la solicitarea Preşedintelui României).

Președintele țării și Guvernul PNL-USR încalcă o decizie a Curții Constituționale, care a statuat că dublarea alocației pentru copii, contestată și anterior de doua ori, este constituțională”, este mesajul publicat de senatorul PSD Gabriela Firea, pe Facebook.

Premierul Cîțu susține creșterea cu 20% a alocațiilor

După ședința de Guvern de miercuri, premierul Florin Cîțu a afirmat că Executivul nu a luat o decizie în privința majorării alocațiilor cu doar 20 de procente, în loc de 40 cum prevede ordonanța adoptată în acest an de Guvernul Orban.

Totodată, acesta a spus că a votat la Senat pentru majorarea cu 20%. Cîțu a fost întrebat de jurnaliști, într-o conferință la Palatul Victoria, de ce va fi o majorare de 20%, când trebuia anul acesta să fie de 40.

”Așa s-au promis multe în trecut. Și PSD a promis dublări, triplări. În acest moment, pe construcția bugetară pe care noi o luăm în calcul în 2021, creșterea alocațiilor cu 20% este ceea ce cred că este sustenabil.

Repet, nu este o decizie a Guvernului. Eu ca senator vă spun că este ceea ce eu am votat. Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce privește alocațiile. Am lăsat la latitudinea Parlamentului”, a spus premierul.

ADVERTISEMENT