News

Alocațiile pentru copii, modificări în Parlament. Numărul beneficiarilor se va extinde

Procedura de acordare a alocației pentru copii se va schimba, în cazul adoptării în Parlament a două proiecte de lege depuse de către USR-PLUS.
25.05.2021 | 12:44
Alocatiile pentru copii modificari in Parlament Numarul beneficiarilor se va extinde
ADVERTISEMENT

USR-PLUS promovează două proiecte distincte de lege prin care urmărește atât debirocratizarea procesuluiu de acordare a alocației, cât și creșterea numărului beneficiarilor.

Prima inițiativă legislativă propune comasarea procesului de înregistrare a nașterii copilului cu cel de cerere a alocației astfel încât solicitanții să depună  un singur dosar, nu două ca până acum.

ADVERTISEMENT

Al doilea proiect dă posibilitatea ca unii copii să primească alocația și după împlinirea a 18 ani, inițiatorii susținând că este vorba de o categorie discriminată în raport cu ceilalți copii.

Alocația pentru copii, acordată pe baza actelor de înregistrare a nașterii

În cazul primului proiect, inițiatorii au constatat că, din moment ce toți părinții au obligația să își înregistreze copilul imediat după naștere, este inutilă întocmirea unui dosar separat de cerere pentru acordarea alocației, care este un drept universal al copiilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, în dosarul înregistrării copilului în actele de stare civilă imediat după naștere va fi inclusă și cererea de acordare a alocației, fără să se mai facă un dosar separat pentru aceasta din urmă.

Fiind vorba de un beneficiu constituțional al fiecărui copil, este complet ineficient să lăsăm povara birocratică asupra beneficiarului, persoană fizică, care este în momentul de față obligat să depună două dosare – unul ca urmare a unei obligații legale de declarare a nașterii copilului, și al doilea pentru a beneficia de un drept constituțional”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

ADVERTISEMENT

Măsura ar reduce și munca depusă de către instituțiile statului care vor trebui să proceseze datele dintr-un singur dosar, nu din două distincte, cum se întâmplă în momentul de față.

O altă modificare constă în introducerea posibilității ca părinții să renunțe la acest drept, tot printr-o cerere inclusă în dosarul de înregistrare a nașterii.

ADVERTISEMENT

În cazul în care reprezentantul legal al copilului dorește să renunțe la alocația de stat pentru copii pentru minorul pe care îl reprezintă, acesta formulează în scris o cerere în acest sens, adresată primarului unității administrativ teritoriale unde s-a înregistrat nașterea”, prevede proiectul de lege.

După împlinirea vârstei de 14 ani, copilul va putea depune în nume propriu cererea de renunțare sau de primire a alocației, în caz că părinții au renunțat la acest drept la nașterea respectivului copil.

Mai mulți beneficiari de alocație pentru copii

Celălalt proiect de lege vizează extinderea beneficiarilor prin acordarea alocației pentru copiii din învățământul special, chiar și după ce ajung la vârsta majoratului. Este vorba de copiii care, din cauza problemelor de dezvoltare psiho-somatică, încep mai târziu școala, la 9 sau chiar 10 ani.

În momentul de față, Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii prevede că pot beneficia de acest venit și persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, dacă sunt încă în învățământul liceal sau profesional.

Legea nu menționează învățământul special, astfel că elevii din această categorie nu mai primesc alocație după ce au  ajuns la 18 ani.

Observăm așadar cum absența mențiunii   „învățământ special” creează un vid legislativ, care are efecte nu doar incorecte și imorale, dar profund discriminatorii asupra copiilor cu dizabilități care împlinesc 18 ani cu mult înainte de terminarea liceului, în cazul cărora se reține existența obligației de a merge la școală până în clasa a 12-a, fără a exista în cazul lor și dreptul corelativ la alocație de stat, care să le și ofere acestor elevi posibilitatea de a merge în continuare la școală, până în clasa a 12-a”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Astfel, elevii din învățământul special ar urma să primească pe viitor alocația până la terminarea studiilor, în cuantum de 600 de lei, cât este prevăzut pentru copiii cu handicap.

Potrivit inițiatorilor, în  momentul de față există 21.017 elevi în învățământul special, dintre care 2.192 au ajuns deja la vârsta majoratului. La o alocație de 600 de lei, impactul bugetar anual al măsurii va fi de 15.782.400 lei.

ADVERTISEMENT