News

Alocațiile și pensiile, noi creșteri în 2021. PSD, amendamente la buget: ”Nu sunt niște cheltuieli”

15.02.2021 | 15:55
Alocatiile si pensiile noi cresteri in 2021 PSD amendamente la buget Nu sunt niste cheltuieli
ADVERTISEMENT

Alocațiile și pensiile, noi creșteri în 2021? Deși guvernanții au anunțat că o creștere a acestor venituri nu este prevăzută în buget, PSD insistă și anunță că va depune amendamente în acest sens.

Parlamentarii social-democrați vor depune în Parlament amendamente la bugetul de stat pentru majorarea alocațiilor și pensiilor în 2021, a anunțat purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, după ședința BPN de luni.

ADVERTISEMENT

Oficialul PSD afirmă că toate promisiunile partidului din campania electorală se vor regăsi în amendamentele pe care le vor depune parlamentarii social-democraţi la bugetul de stat.

Alocațiile și pensiile, noi creșteri în 2021? PSD, amendamente la buget

Toate vocile din conducerea statului, în frunte cu președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu, au anunțat că, dată fiind criza economică, creșterea alocațiilor și a pensiilor în lunile care urmează din 2021 nu va fi posibilă.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că nu sunt specificate în proiectul de buget pe 2021, aceste majorări sunt forțate de PSD. Purtătorul de cuvânt al principalului partid de opoziție, Radu Oprea, a transmis că social-democrații vor elabora amendamente în ceea ce priveşte adoptarea bugetului pentru 2021, cu referiri la majorarea pensiilor şi a alocaţiilor,

”Vom depune amendamente la buget, s-a discutat despre acest subiect astăzi în Biroul Politic Naţional. Toate promisiunile noastre din campania electorală, felul în care am argumentat în bugetul alternativ că lucrurile se pot întâmpla şi altfel vor fi în amendamentele pe care le vom depune”, a spus Oprea într-o conferinţă de presă după şedinţa Biroului Politic Naţional al PSD.

ADVERTISEMENT

Oprea a spus că printre aceste amendamente se vor regăsi cele privind majorarea punctului de pensie şi mărirea alocaţiilor, dar şi mai mulţi bani pentru termoficarea din Bucureşti. Acesta
a adăugat că aceste categorii nu trebuie privite ca ”niște cheltuieli”.

”Am argumentat când am prezentat bugetul alternativ că în aceleaşi condiţii restrictive de deficit bugetar, pe o creştere estimată a PIB, noi – de 1.118, actualul Guvern – de 1.116 miliarde de lei, putem prin redistribuire, prin alte priorităţi, să găsim suficiente resurse şi pentru creşterea punctului de pensie şi pentru salarii.

ADVERTISEMENT

Vă pot da un exemplu pe care astăzi doamna Gabriela Firea l-a argumentat, acela în care vor depune un amendament, toţi parlamentarii din Bucureşti, pentru termoficare, pentru că este nevoie de fonduri mai mari acolo şi vom veni cu un amendament prin care să solicităm ca ministerul care răspunde astăzi de acest lucru să aibă bani mai mulţi bani pentru termoficarea Bucureştiului”, a afirmat Oprea.

De unde vin banii pentru creșterea pensiilor și alocațiilor

În ceea ce privește proveniența banilor pentru majorarea alocaţiilor şi pensiilor propusă de PSD, Oprea a spus că: ”Banii mulţi sunt, ca întotdeauna, în puşculiţa Guvernului, în fondul de rezervă al premierului la acţiuni generale la Ministerul Finanţelor Publice. Să ştiţi că este vorba de o întreagă filosofie asupra bugetului care trebuie să genereze politici publice.

Nu trebuie să îl privim strict din punct de vedere contabil, dar atunci când ne raportăm la categoriile sociale din România doar ca la o cheltuială, vom greşi, asta fac cei de dreapta astăzi, se raportează la copii ca la o cheltuială, se raportează la pensionari ca la o cheltuială, se raportează, de asemenea, la cei care trebuie să îşi primească salariile în conformitate cu legea salarizării unitare ca la o cheltuială.

Lucrul acesta este greşit. Când schimbăm priorităţile şi ne uităm la oameni, vor găsi resursele”, a susţinut Oprea, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT