News

Alte categorii de angajați pot cere pensionarea la 45 de ani. Senatul a adoptat tacit modificările în Legea pensiilor

Mai multe categorii de angajați ar putea ieși la pensie mai devreme, conform unui proiect de lege care a fost adoptat tacit de Senat.
22.10.2022 | 17:26
Alte categorii de angajati pot cere pensionarea la 45 de ani Senatul a adoptat tacit modificarile in Legea pensiilor
Mai multe categorii de angajați se pot bucura de pensie mai devreme decât ceilalți / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Principalii beneficiari ai acestei legi sunt cei care lucrează în domeniul artistic, în special dansatorii și soliștii de balet. Pentru aceștia, pensionarea se va face în aceleași condiții prevăzute acum pentru balerini și acrobați, în Legea pensiilor, respectiv cu 15 ani mai devreme decât vârsta legală de pensionare.

Artiștii care vor să se pensioneze mai devreme trebuie să fi lucrat 20 de ani

În prezent, balerinii și acrobații pot ieși anticipat la pensie, dar nu mai devreme de 40 de ani în cazul femeilor și 45 de ani în cel al bărbaților.

ADVERTISEMENT

Vârsta standard de pensionare redusă pentru domeniul artistic, cu excepția balerinilor și acrobaților, este de 50 de ani.

Cei care vor să iasă mai devreme la pensie trebuie să fi cotizat la stat timp de cel puțin 20 de ani.

ADVERTISEMENT

Care sunt meseriile care pot cere să se pensioneze anticipat

De beneficiile noului proiect de lege se vor putea bucura și alte categorii de profesioniști din domeniul artistic: dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador, scrie Avocatnet.ro.

Noul proiect de lege a trecut de Senat, după ce termenul de dezbatere și adoptare a fost depășit. După această etapă, documentul va merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

ADVERTISEMENT

Minerii și nevăzătorii se pot pensiona mai devreme

Legea mai prevede condiții speciale (excepții) de pensionare pentru persoanele care și-au desfășurat activitatea în subteran pentru cel puțin 20 de ani.

Și această categorie, beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu 20 de ani, în condițiile în care vârsta aplicantului nu poate fi mai mică de 45 de ani.

ADVERTISEMENT

Persoanele care au desfășurat activități de exploatare, cercetare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, în zonele I și II de radiații, persoanele cu grav de handicap și nevăzătorii beneficiază, de asemenea, de o reducere a vârstei standard de pensionare.

ADVERTISEMENT
Tags: