ADVERTISEMENT
News

Alte două cutremure puternice în Croația miercuri dimineață, după seismul devastator de marți

Autor: Flaviu Popa | 30.12.2020 | 10:20
Alte două cutremure puternice în Croația miercuri dimineață, după seismul devastator de marți
Imagini dramatice din timpul cutremurului din Croația. O mamă, îngenuncheată de durere când își găsește copilul mort. Sursa foto: colaj Fanatik

Croația a fost lovită de alte două cutremure puternice miercuri, 30 decembrie, după seismul devastator de marți care a ucis 7 persoane și a distrus jumătate din orașul Petrinja.

ADVERTISEMENT

Cutremurele au avut magnitudinea 4.6 și 4.8 pe Richter, cu epicentrul în regiunea Petrinja, potrivit agenției de știri HINA.

Primul seism s-a produs la ora 6:15 dimineața, iar al doilea după câteva minute, conform directoarei Agenției de Seismologie, Ines Ivancic.

ADVERTISEMENT

Cutremurul din Croația e urmat de zeci de replici

Experții avertizează că pământul „se va zdruncina de mult timp acum încolo. Cutremurul de marţi a fost devastator şi va fi cu siguranţă urmat de o lungă serie de seisme, incluzând, cu siguranţă, şi unele puternice”.

De altfel, Ivancic a anunțat că pământul se va cutremura la fiecare minut în zona Petrinja și Sisak, o perioadă bună de timp de acum încolo. Clădirile din aceste două orașe vor fi afectate de viitoarele cutremure, crede Ivancic.

ADVERTISEMENT

7 persoane au murit și 20 au fost rănite în urma cutremurului de marți, 29 decembrie, primarl din Petrinja comparând seismul cu bomba atomică de la Hiroshima. „Orașul meu a fost distrus complet. Este ca Hiroshima, jumătate din oraș nu mai există”, s-a plâns Darinko Dumbovic.

Ines Ivancic a mai adăugat că până în acest moment au fost înregistrate cel puțin alte 30 de seisme cu magnitudinea de peste 3 pe Richter.

ADVERTISEMENT

Mircea Radulian, cercetător principal al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a comentat și el cutremurul din Croația. „Dacă acesta a fost cel mai mare cutremur al seriei, pentru că vorbim deja de o serie, mă aștept ca replicile să fie mai mici.

Orice cutremur de această magnitudine eliberează energie și din acest punct de vedere este benefic, dar din păcate, energia eliberată produce pagube. După aceste cutremure, este de așteptat după aceea ca pentru o perioadă destul de mare de timp în zona respectivă să nu mai avem cutremure, ceea ce e bine, dar, în același timp, din păcate, avem această energie eliberată care produce pagube așa de mari”, a punctat Radulian la Digi 24.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!