Au fost descoperite încă două medicamente care pot reduce cu un sfert decesele la pacienții cu forme grave de COVID-19, potrivit unui studiu efectuat în unitățile de terapie intensivă din Marea Britanie.
Marea Britanie a aprobat pentru utilizare și un al treilea vaccin contra COVID-19, cel produs de către compania Moderna, care funcționează într-un mod similar cu cel produs de Pfizer.
India urmează să intre în rândul țărilor exportatoare de vaccinuri contra noului coronavirus, urmând ca în termen de două săptămâni de la lansarea lor să înceapă să exporte vaccinuri produse la nivel local.
Două medicamente antiinflamatorii, administrate prin perfuzii, salvează o viață suplimentară pentru fiecare 12 persoane tratate, spun cercetătorii care au efectuat un studiu în unitățile de terapie intensivă NHS.
Aprovizionările sunt deja disponibile în Marea Britanie, astfel încât să poată fi utilizate imediat pentru a salva sute de vieți, spun experții.
Numărul pacienților COVID internați în spitalele din Marea Britanie a crescut cu 39% față de luna aprilie, depășind 30.000. În acest context, guvernul britanic colaborează îndeaproape cu producătorul, pentru a se asigura că medicamentele – tocilizumab și sarilumab – continuă să fie disponibile pacienților din Marea Britanie.
Pe lângă salvarea mai multor vieți, tratamentele accelerează recuperarea pacienților și reduc durata de timp pe care pacienții cu boli critice trebuie să o petreacă în terapie intensivă cu aproximativ o săptămână.
Ambele par să funcționeze la fel de bine și adaugă la beneficiul deja găsit cu un medicament steroid ieftin numit dexametazonă.
Deși medicamentele nu sunt ieftine, costând de la 750 GBP la 1.000 GBP per pacient, pe lângă cura de dexametazonă de 5 GBP, avantajul utilizării acestora este clar – și mai mic decât costul pe zi al unui pat de terapie intensivă de aproximativ £ 2.000, spun experții.
Cercetătorul principal, Prof. Anthony Gordon, de la Imperial College din Londra, a declarat: „Pentru fiecare 12 pacienți pe care îi tratați cu aceste medicamente, vă așteptați să salvați o viață. Este un efect important”, relatează BBC.
Potrivit studiului REMAP-CAP efectuat în șase țări diferite, inclusiv în Marea Britanie, cu aproximativ 800 de pacienți cu terapie intensivă, aproape 36% dintre pacienții de la terapie intensivă COVID care au primit îngrijiri standard au murit. Noile medicamente au redus cu un sfert decesele, la 27%, atunci când au fost administrate pacienților în decurs de 24 de ore de la intrarea în terapie intensivă
Prof. Stephen Powis, directorul medical național al NHS, a declarat: “Faptul că există acum un alt medicament care poate ajuta la reducerea mortalității pentru pacienții cu COVID-19 este o veste foarte binevenită și o altă evoluție pozitivă în lupta continuă împotriva virusului”.
„Marea Britanie s-a dovedit de nenumărate ori, este în fruntea identificării și furnizării celor mai promițătoare tratamente inovatoare pentru pacienții săi. Rezultatele de astăzi sunt încă o dezvoltare importantă în găsirea unei ieșiri din această pandemie și, atunci când vor fi adăugate la suita de vaccinuri și tratamente deja lansate, vor juca un rol semnificativ în înfrângerea acestui virus”, a spus Matt Hancock, ministrul pentru sănătate și îngrijire socială.
Medicamentele diminuează inflamația, care poate provoca leziuni ale plămânilor și ale altor organe la pacienții COVID. Medicii sunt sfătuiți să le administreze oricărui pacient COVID care, în ciuda tratamentului cu dexametazonă, se deteriorează și are nevoie de terapie intensivă.
Tocilizumab și sarilumab au fost deja adăugate la lista guvernamentală de restricții la export, care interzice companiilor să cumpere medicamente destinate pacienților din Marea Britanie și să le vândă la un preț mai ridicat în altă țară.
Rezultatele cercetării nu au fost încă evaluate de colegi sau publicate într-un jurnal medical.
Vaccinul contra COVID, produs de compania Moderna a devenit al treilea aprobat pentru utilizarea în Marea Britanie. Serul funcționează într-un mod similar cu cel de la Pfizer, utilizat deja în Regat.
Cu toate acestea, nu se așteaptă ca aprovizionarea cu noul vaccin să fie disponibilă până în primăvară. Marea Britanie a precomandat acum 17 milioane de doze.
Aproximativ 1,5 milioane de persoane din Marea Britanie au primit până acum cu cel puțin o doză de vaccin contra COVID, inclusiv aproape un sfert dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani.
Vaccinurile sunt administrate mai întâi celor mai vulnerabili, așa cum este stabilit într-o listă de nouă grupuri cu prioritate ridicată, care acoperă aproximativ 30 de milioane de oameni din Marea Britanie. Marea Britanie comandase inițial 7 milioane de doze, dar a crescut comanda cu 10 milioane pentru a imuniza și mai multe persoane cât mai repede posibil.
Vaccinul Moderna necesită temperaturi de aproximativ -20C pentru transport, similar cu un congelator normal. Prin comparație, cel al Pfizer/BioNTech necesită temperaturi mai apropiate de -75C, ceea ce face logistica transportului mult mai dificilă. Serul AstraZeneca este mai ușor de depozitat și distribuit, deoarece poate fi păstrat la temperatura normală a frigiderului.
Toate aceste vaccinuri necesită un al doilea vaccin de rapel.
În studiile cu peste 30.000 de participanți, vaccinul Moderna a oferit o protecție de aproape 95% împotriva formelor severe de COVID.
Niciun vaccin nu este 100% eficient și este nevoie de timp pentru a se construi protecție. Pentru toate vaccinurile contra COVID, încă nu știm cât va dura imunitatea. Persoanele care au fost vaccinate ar trebui să respecte în continuare regulile de distanțare socială pentru a se proteja pe ei înșiși și pe ceilalți.
Autoritățile de reglementare din UE au aprobat deja vaccinul Moderna, care este un nou tip numit vaccin ARNm care folosește un mic fragment de cod genetic din virusul pandemic pentru a învăța organismul cum să lupte împotriva COVID-19 și să construiască imunitatea.
India va începe să exporte vaccinurile împotriva noului coronavirus produse la nivel local în termen de două săptămâni de la lansarea lor, a declarat pentru BBC un oficial al Ministerului de Externe.
Oficialul a respins ipoteza conform căreia India ar interzice exporturile de vaccinuri pe care le produce pentru a satisface cererea locală. India produce aproximativ 60% din vaccinuri la nivel global și multe țări așteaptă cu nerăbdare să înceapă livrarea dozelor.
Țara asiatică a aprobat oficial utilizarea de urgență a două vaccinuri, în timp ce se pregătește pentru unul dintre cele mai mari programe de inoculare din lume, urmărind să imunizeze aproximativ 300 de milioane de persoane până în iulie.
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din țară a dat undă verde vaccinurilor dezvoltate de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford (Covishield), respectiv celui dezvoltat de firma locală Bharat Biotech (Covaxin).
Oficialul Ministerului de Externe, care a preferat să-și păstreze anonimatul, a confirmat că planul Indiei de a ajuta alte țări este pe drumul cel bun: “În termen de două săptămâni de la lansarea vaccinurilor, vom permite exporturile către unii dintre vecinii noștri din Asia de Sud. Unele dintre aceste exporturi vor fi suportate de noi drept cadouri, iar celelalte vor fi furnizate la aproximativ același preț cu care va cumpăra guvernul vaccinurile. India este complet conștientă de angajamentele sale față de vecini și restul lumii ca fiind cel mai mare producător de vaccinuri din lume”.
Secretarul federal pentru sănătate, Rajesh Bhushan, a declarat că India intenționează să lanseze vaccinurile contra COVID-19 până la jumătatea acestei luni. “În termen de 10 zile de la data autorizării de utilizare de urgență [3 ianuarie], va exista lansarea vaccinului”, a declarat el reporterilor în Delhi.
Serum Institute și Bharat Biotech au un stoc combinat de peste 70 de milioane de doze de vaccinuri și vor extinde masiv producția pentru a satisface cererea în creștere.
Marți, cei doi producători de vaccinuri au lansat o declarație comună în care spuneau că ambele companii vor oferi „acces global pentru vaccinurile noastre COVID-19”.