News

Alte două țări europene extind utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 65 de ani

04.03.2021 | 20:38
ADVERTISEMENT

Alte două țări europene extind utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele de peste 65 de ani. Atât reprezentanții Autorității de Sănătate Publică din Suedia, cât și cei ai Autorității de Vaccinare Permanentă din Germania au anunțat joi, 4 martie, aprobarea administrării serului pentru persoanele din această categorie de vârstă.

Astfel, cele două tări se alătură Belgiei, care a aprobat și ea utilizarea serului pentru vârstnicii de peste 65 de ani. Și Franța a extins vaccinarea cu serul produs de compania farmaceutică anglo-suedeză la persoanele cu vârste cuprinse între 65-75 de ani cu comorbidități.

ADVERTISEMENT

Destul de recent, în Germania s-a observat o preferință clară pentru vaccinul de la Pfizer, în detrimentul celui produs de AstraZeneca. Autoritățile s-au confruntat cu multe doze neutilizate.

Alte două țări europene extind utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 65 de ani

Suedia a precizat că datele deținute până acum nu erau suficiente pentru a demonstra eficacitatea vaccinului la persoanele peste 65 de ani. Aprobarea s-a făcut în urma rezultatelor unor noi studii.

ADVERTISEMENT

„Acum, trei mari studii efectuate în Regatul Unit arată că vaccinul AstraZeneca are un efect protector bun, chiar şi pentru persoanele cu vârsta peste 80 de ani, şi că eficienţa este comparabilă cu cea oferită de alte seruri aprobate”, a precizat Autoritatea de Sănătate Publică din Suedia, potrivit Mediafax.

Și Germania a explicat că datele rezultate din studiile clinice nu confirmau eficacitatetea serului la oamenii în vârstă. Ministerul Sănătății a precizat că Autoritatea de Vaccinare Permanentă a recomandat extinderea perioadei de timp dintre administrarea celor două doze, pentru că noile studii au dovedit că acest lucru face ca eficacitatea vaccinului să crească.

ADVERTISEMENT

„Este o veste bună pentru vârstnicii care așteaptă un vaccin. Ei pot fi vaccinați mai rapid acum”, au spus reprezentanții ministerului, potrivit HotNews.

„Vom emite în scurt timp o reglementare care să implementeze ambele recomandări”, au adăugat aceștia. Anterior, autoritățile gemane au cerut ca perioada de timp dintre cele două doze de vaccin să fie mărită la șase săptămâni, pentru a putea vaccina cât mai mulți oameni.

ADVERTISEMENT

Rezultatele ultimelor studii efectuate au demonstrat o eficiență crescută a vaccinului produs de AstraZeneca. Acește noi informații au făzut ca tot mai multe țări europene să aprobe utilizarea serului și pentru categorii de vârstă de peste 65 de ani.

ADVERTISEMENT