Zahărul este unul dintre cele mai periculoase alimente pentru organism. Consumat în cantități mari, acesta poate duce la creșterea glicemiei, dar și la apariția unor boli. Persoanele care nu pot renunța la consumul de zahăr, trebuie să știe că au la dispoziție alternative mult mai sănătoase pentru înlocuirea lui.
Specialiștii recomandă, pe cât posibil, evitarea consumului de zahăr. Dacă nu se poate renunța la el complet, este foarte importantă limitarea cantității sale.
În prezent, există foarte multe variante care pot înlocui cu succes zahărul. Acestea sunt aproape la fel de dulci, însă, cel mai important este faptul că nu cresc nivelul glicemiei din sânge.
Una dintre cele mai populare alternative ale zahărului este stevia. Aceasta este un îndulcitor natural și, contrar faptului că este foarte dulce, stevia nu influențează nivelul glicemic. Neavând carbohidrați, stevia nu reprezintă un pericol pentru organism.
Un alt înlocuitor pentru zahăr este sucraloza. Ca gust și intensitate, acesta este de 600 de ori mai dulce decât zahărul, dar este o alternativă sănătoasă. Nu are calorii, iar corpul uman elimină acest înlocuitor fără a-l metaboliza.
Eritritolul este un alt înlocuitor al zahărului cu un nivel caloric foarte scăzut. De obicei, acesta se regăsește în fructe și legume sau este produs prin fermentarea glucozei.
Cei care vor să renunțe la consumul de zahăr o pot face apelând și la extractul de fructul dragonului. Este o variantă dulce, nu conține calorii și nici nu afectează nivelul glicemiei.
Deși sunt variante mult mai sănătoase ce pot înlocui cu succes zahărul, acestea trebuie consumate în moderat. Specialiștii recomandă introducerea lor treptată în alimentația de zi cu zi, astfel încât organismul să aibă timp să se obișnuiască cu ele.
În cazul persoanelor care suferă de diabet, este foarte important ca, înainte de a face orice schimbare în alimentație, să se consulte cu au specialist. Acesta le va recomanda cea mai bună variantă, astfel încât să nu existe alte complicații.
Consumul excesiv de zahăr poate duce la apariția unor boli destul de grave, precum diabetul de tip 2. De asemenea, consumat zilnic, în cantități mari, zahărul poate duce la creșterea rezistenței la insulină, dar și la alte probleme ale metabolismului.
Zahărul creează probleme dentare, deteriorarea smalțului și formarea plăcii dentare fiind doar unele dintre ele. În timp, consumul lui excesiv poate duce chiar și la apariția cariilor.