News

Altex, amendat pentru practici incorecte de Black Friday. ANPC a propus și suspendarea temporară a site-ului. Reacția companiei

Compania Altex a fost amendată de ANPC pentru practici incorecte în Black Friday. De asemenea, s-a propus și suspendarea temporară a site-ului acestei cunoscute firme de electronice și electrocasnice.
09.11.2021 | 21:53
Altex amendat pentru practici incorecte de Black Friday ANPC a propus si suspendarea temporara a siteului Reactia companiei
Altex, amendat de ANPC de Black Friday. Sursa foto: zf.ro
ADVERTISEMENT

Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au intensificat controalele de Black Friday în rândul comercianților de electronice și electrocasnice.

Primele nereguli depistate au fost la gigantul Altex. Din datele oferite de reprezentanții ANPC, ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancționat şi cu amendă contravențională în valoare de 50.000 lei.

ADVERTISEMENT

Altex, amendă uriașă pentru practici incorecte de Black Friday. ANPC a propus și suspendarea temporară a site-ului

Comisarii au cerut o măsură extrem de dură în acest caz, într-o perioadă extrem de importantă pentru orice companie din perspectiva veniturilor.

Mai exact, comisarii au propus suspendarea temporară a activității site-ului altex.ro cu acuzația de ”practici comerciale incorecte în contextul Black Friday”.

ADVERTISEMENT

”Sub coordonarea Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), împreună cu Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov s-a desfăşurat, în ultimele zile, o verificare a mediului online, în ceea ce priveşte modul în care se derulează perioada cunoscută drept Black Friday – un vârf al promoţiilor anuale”, se arată pe site-ul ANPC.

Inspectorii ANPC mai informează că, marți, 9 noiembrie, prin accesarea site-ului www.altex.ro, au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preţ, fără a aplica reducerile din preţul de referinţă (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus).

ADVERTISEMENT

ANPC, sesizare la CNA în cazul Altex. Reacția companiei

În urma verificărilor, ANPC anunță că a depistat peste 1.000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site. Potrivit sursei citate, reprezentanții companiei Altex au afirmat, cu ocazia discuţiilor pe acestă temă, că ei ”nu pot fi corecţi într-o piaţă în care nimeni nu e”.

Instituția statului care veghează la protecția consumatorului anunță că va informa autoritățile din domeniu. Vorbim aici de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI.

ADVERTISEMENT

Totodată, ANPC spune că va face o sesizare și pe adresa organelor penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale.

”ANPC îi sfătuiește pe consumatori să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici și îi asigură pe cetățeni că supraveghează, la rândul său, permanent piața pentru a preîntâmpina sau sancționa astfel de cazuri”, se arată în comunicatul ANPC.

ADVERTISEMENT